Sendte hjem 200 rumenere uten å ha testet for korona

Rumenske tilreisende har blitt busset og flydd ut av Norge som følge av COVID-utbruddet. Ingen ble testet i forkant (Illustrasjonsfoto).
Foto: Flickr.com
I et nyhetsbrev viser kommunen til at 200 bostedsløse rumenere sendes hjem til Romania. Ingen av disse ble testet før hjemturen.
293Shares

Som følge av at Oslo kommune fikk kjennskap til at mange de tilreisende bostedsløse rumenerne som oppholder seg i Oslo ønsket å reise hjem til Romania som følge av COVID-19-utbruddet, organiserte Oslo komme hjemreisen.

– Tilreisende er engstelige for smitte, både for seg selv og for familien som mange har etterlatt i hjemlandet. Samtidig er vi avhengig av at de som oppholder seg i Oslo kommune enkelt kan forholde seg til tiltakene vi nå har innført. Derfor har vi bestemt oss for å legge til rette for hjemreise, i samarbeid med Kirkens bymisjon, Røde Kors og Frelsesarmeen, uttalte byrådsleder Raymond Johansen.

Ingen ble testet

Utrop har vært i kontakt med kommunen for å bekrefte eller avkrefte om rumenerne ble testet før turen.

Øyvind Arum, spesialrådgiver i kommunikasjon ved Byrådslederens kontor, forteller at testing ikke ble gjennomført.

– Rumenerne ble ikke testet for korona før turen, men så vidt vi vet var det ingen som hadde symptomer, sier han til Utrop.

Fra buss til fly

15. mars gikk bussen med 63 rumenere fra Oslo, som er bekreftet ankommet til Romania. Grunnet stengte grenser nedover i Europa var imidlertid ikke busstransport lenger et alternativ etter 18. mars.

Oslo kommune satte derfor opp et eget fly som gikk direkte til Romania.