Frykter katastrofe i Burkina Faso

Burkina Faso er et av de tre afrikanske landene med høyest smittespredning av korona

Burkina Faso har ifølge BBC kjempet for å takle en raskt forverret sikkerhetssituasjon.
Foto: Strømmestiftelsen
Det konfliktfylte landet på om lag 20 millioner mennesker er nå et av de tre afrikanske landene med høyest smittespredning av korona.
43Shares

– De fattigste blir en stor risikogruppe, melder Strømmestiftelsen.

I en pressemelding uttrykker Strømmestiftelsen stor uro for tilstanden i Burkina Faso etter hvert som koronaviruset og sykdommen Covid-19 sprer seg i landet.

– Nå gjelder det å forebygge og bremse smittespredning. Vi har innført ekstra hygienetiltak i våre programmer. Mye av arbeidet vårt er satt på vent eller har innført begrensninger. Blant annet er våre såkalte «Speed schools» helt stengt – hurtigskoler for barn og unge som har falt ut av eller ikke fått begynt på skolen, sier generalsekretær i Strømmestiftelsen, Kristine Storesletten Sødal.

Forverret sikkerhetssituasjon

Fra og med mandag 23. mars ble alle skoler, høgskoler, universitet, markeder og samlingssteder stengt. Landet har ifølge siste tall 99 smittetilfeller og 5 dødsfall. Blant de smittede er også fire statsråder, melder BBC Africa.

Burkina Faso har ifølge BBC kjempet for å takle en raskt forverret sikkerhetssituasjon. Flere væpnede grupper har med sine aksjoner gjort deler av det tørre territoriet uoverkommelig og tvunget nesten en million mennesker til å flykte fra sine hjem.

– Burkina Faso er allerede i en veldig sårbar situasjon, på grunn av økt konfliktnivå og derfor skjørt helsesystem og infrastruktur. Det er et av verdens fattigste land. Mange mennesker er internt fordrevne, helsevesen er dårlig utbygd og mange bor under dårlige forhold, sier Storesletten Sødal.

Katastrofale følger

Strømmestiftelsen har jobbet i Burkina Faso i 20 år, med lokalt ansatte ved et landkontor i hovedstaden Ouagadougou. Nå melder de om katastrofale følger dersom smittespredningen øker.

– De fattigste, uten forsikring, uten sosiale nettverk og grunnleggende velferdsordninger, og som ofte er analfabeter som ikke har mulighet til å innhente nødvendig informasjon for å beskytte seg, blir en stor risikogruppe i denne sammenhengen. De syke med behov for behandling vil møte et ikke-fungerende helsevesen med mangel på nødvendig utstyr, sier Sødal.

Strømmestiftelsen forteller at deres ansatte følger situasjonen tett og gjør vurderinger ut fra rådene fra myndighetene.