Innvandrerkvinner syr sykehusfrakker på harde livet

Sisters in business har odrebøkene fulle. Fra venstre: Farzaneh, Hodan, Hamida, Marianne, Zainab, Fatima. Foto: Sisters in business
Sydamene hadde slått av symaskinene. Datoen var 20. mars og grunnet koronautbruddet skulle alle skulle permitteres. Så kom et livsviktig oppdrag inn på systua.

Et sykehjem i lokalmiljøet trengte flere sykehusfrakker. Kunne Sisters in business hjelpe? Permitteringene var over i samme øyeblikk. Nå durer symaskinene igjen i lokalene i Asker og på Slependen. Kvinnene fra Afganistan, Algerie, Iran, Pakistan og Somalia syr sykehusfrakker på løpende bånd.

Snart kom flere helseforetak etter med bestillinger. Sisters in business har ordrebøkene fulle.

Sandra Tollefsen. Foto: Ingar Sørensen

– Vi har bestillinger på 1500 frakker og vi venter flere, forteller daglig leder Sandra Tollefsen til Utrop.

Ordrebøkene fulle

Hun medgir at selv om hun var sjeleglad for at hun likevel slapp å permittere staben, hadde hun litt blandede følelser for oppdraget:

– Det stilles mange krav til utstyr som brukes i helsevesenet. Det er ikke bare å sette seg ned å sy, sier hun.

– Plaggene må tåle blant annet tåle kokvask. Vi hadde ikke tid til å bestille fra utlandet, men heldigvis fant vi det vi trengte i en butikk på Grønland i Oslo. Sisters in business fikk tilsendt en smittevernfrakk de kunne bruke som mønster og satte i gang produksjonen.

Jobbet som karriereveileder

Sandra Tollefsen fikk ideen til Sisters in business i 2015. Hun jobbet som karreiereveileder hos en tiltaksarrangør i Oslo og la merke til hvordan innvandrerkvinnene slet på arbeidsmarkedet.

–  Mange av dem jobbet på kontrakter eller hadde skiftarbeid som vanskelig lot seg kombinere med omsorgsoppgavene hjemme.

Hun lurte på hva hun kunne gjøre for å hjelpe. Tollefsen oppdaget at en sosial entreprenør i Malmø hadde et systueprosjekt i samarbeid med svenske IKEA. Dette ville hun også prøve. Hun tok kontakt med Ikea på Slependen i Asker som var positive til ideen.

Ny selvtillit

To år senere kunne hun åpne systua. Sisters in business er et samarbeidsprosjekt mellom Ikea, Nav og Asker kommune. Senere har hun også åpnet systue i Asker hvor de lager yrkesklær og julegaver til bedrifter.

Hamida og Fatima. Foto: Sisters in business.

Sisters in business har 11 personer på lønningslisten, syv er fast ansatte sydamer i jobb fra 8-16 hver dag og fem er lærlinger som står på tur for å bli  fast ansatt.

– Å ha en fast jobb, med fast inntekt hvor man bidrar til samfunnet betyr så mye! Kvinnene får en helt ny selvtillit.

Før sommeren skal Sisters in business også åpne systue på Furuset. Sandra Tollefsen er i kontakt med NAV Alna om å få  tak i en avdelingsleder og sydamer.