Avgjør etnisitet på bakgrunn av klær

Smart kledd og "hvit": en ny amerikansk studie viser at folk har tendens til å bedømme folk i dress som "hvite", uansett hudfarge.
Foto: flickr.com
En ny studie fra USA viser at måten man oppfatter en person ikke bare er basert på hudfarge, men også på hvordan de kler seg.
Studien er utført av forskere fra Tufts University, Stanford University og University of California. Frivillige deltagere ville mer sannsynlig stemple noen som “hvite” om de var kledd i dress, uansett hudfarge, og som “svarte” om de var kledd i arbeidsklær, skriver bladet Marie Claire.

Forsker Jonathan B Freeman, mener denne bedømmelsen kan være utifra fordommer man bærer med seg.

– Oppfatningen av et ansikt er et kompromiss mellom det visuelle, det man har foran seg, og den bagasjen man bærer med seg, sier Freeman til marieclaire.co.uk.
Ubevisst rasisme?
Han forteller at dersom en person finner det vanskelig å skille på hudfarge og etnisitet, bruker de klær til å avgjøre hvor personen er fra. Koblingen til rasisme kan være ubevisst og være et resultat av forutinntatte tanker, ifølge studien.
– Stereotyper om raser er kraftige nok til å påvirke helt ned til det basiske av vår visuelle oppfatning, og det kan også systematisk forvrenge vår oppfatning av vår sosiale verden, sier Freeman til marieclaire.co.uk.