Tror egyptisk blogger får Nobels fredspris

Treffsikker: PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken tipper årets fredspris går til den egyptiske bloggeren Israa Abdel Fattah.
Foto: Finnish Institute of International Affairs
Israa Abdel Fattah, egyptisk blogger og ledende kritiker av Mubarak-regimet, er den sterkeste kandidaten til Nobels fredspris, mener direktør Kristian Berg Harpviken ved Fredsforskningsinstituttet (PRIO). 

Kunngjøringen fra Nobelkomitéen er fredag denne uken. Tidlig i februar i år hadde Harpviken en annen toppkandidat til årets fredspris, nemlig den russiske menneskerettsorganisasjonen Memorial og en av dens grunnleggere, Svetlana Gannuskinja.
– Men det var svært tidlig i februar. Det var ikke fullt så sannsynlig da som i slutten av samme måned at ansatsene til arabisk vårløsning virkelig ville utvikle seg til en arabisk vår. Smitteeffekten var ikke så tydelig tidlig i februar, sier Harpviken til NTB.
Også blant Harpvikens kandidater: den tunisiske nettaktivisten Lina Ben Mhenni. Her fotografert under sitt Norgesbesøk på Oslo Freedom Forum.
Foto : Claudio Castello
Gi premien til det egyptiske folket
Nummer to på Harpvikens topp-fem liste er Wael Ghonim, IT-ekspert og Google-direktør, som administrerte Facebook-siden Vi er alle Khaled Saeed, en side som bidro til å sette fart i revolusjonen. Ghonim er født i 1980 i Kairo.
To timer etter at PRIO-direktøren la ut sine spekulasjoner på nettet, skrev Ghonim følgende kommentar på det sosiale nettverket Twitter:

– Hvis noen skulle ha nobelprisen, måtte det være det egyptiske folk.

Kan finne «mediekandidat»

Harpviken utelukker heller ikke at mediebransjen kan erobre årets fredspris, fordi Nobelkomiteen angivelig lenge har «sett seg om etter en mediekandidat».
– Treffer denne spekulasjonen blink, vil den arabiske TV-kanalen Al-Jazeera være Nobelkomiteens valg, sier han til NTB.