Nekter å si opp papirløs ansatt

Kan kastes ut, får fortsatt jobbe: En papirløs eritreer som har jobbet i et bakeri i Rogaland kan bli kastet ut fra Norge når som helst. Sjefen hans nekter å gi mannen sparken, og sier seg villig til å bryte loven
Foto: Scanstockphoto
Bjørn Hagen, som er daglig leder i Solabakeren på Røyneberg, nekter å gi slipp på den papirløse asylsøkeren Sultan Belay Fsahe. Tross advarsel fra politiet.
0Shares
– Politifolkene fortalte at saken overlates til en jurist. Og da sa jeg: «Legg iallfall saken så langt nede i bunken som dere kan,» sier Hagen til Aftenbladet.
Umenneskelig
Hagen mener at det blir umenneskelig å gi slipp på arbeidstakeren Fsahe som har jobbet hos han siden 2004. Bedriften produserer lapper, potetkaker og diverse salater. Ifølge Aftenbladet har ikke den papirløse asylsøkeren lagt skjul på at han oppholder seg i Norge. Solabakeren bruker fjorårets skattekort, selv om alle som er uten lovlig opphold ble fratatt muligheten til skattekort fra januar 2011. Han mener Fsahe må bli i Norge.
– Vi kjører videre på fjorårets skattekort. Sultan drar ikke hjem til Eritrea slik forholdene er der nå. Mister han jobben her, må han gå under jorda og jobbe svart, sier Hagen.
Trenger raskere saksbehandling
I 2010 slo Utlendingsnemnda (UNE) fast at Fsahe ikke kunne bli i landet, og kan derfor kastes ut når som helst. Helsesøster for flyktninger i Sola kommune, Kirsti Eiken, mener Sultan og hans familie ikke bør skilles. Hun mener det er spesielt viktig, fordi han har et sykt barn som trenger begge foreldrene.
– Jeg ser det som svært viktig og nødvendig at Sultan Belay får opphold i landet, sier helsesøster Eiken, med tanke på problemene som oppstår hvis far blir skilt fra samboer og barn, sier hun til Aftenbladet.