– Farlig når politikere påvirkes av fremmedfrykt

Innvandringen til Europa er blitt svartmalt, sier Thorbjørn Jagland, lederen for Europarådet.
Foto: Wikimedia Commons
Den ekstreme fremmedfrykten blir farlig når de politiske partiene lar seg påvirke, sier Thorbjørn Jagland. Han mener 22. juli viser at vi har vært for naive. 
0Shares
Det er nærmest et Europa i moralsk forfall som skisseres i Europarådets rapport «Living together – combining diversity and freedom in 21st century Europe». Fred, demokrati og menneskerettigheter er truet av økende intoleranse, diskriminering og fremmedfiendtlige politiske krefter, skriver klassekampen.no.
Jagland mener rapporten som ble lagt frem i april i år er mer aktuell nå enn noen gang, og synes det er betegnende at ingen har snakket om den før nå.
Debatten om innvandrerne
Han understreker at terrorsiktede Anders Behring Breivik «har egne moraloppfatninger og lever i sin egen verden», men han går langt i å forklare Breiviks handlinger ut fra en politisk kontekst, skriver klassekampen.no.

– Det har ikke vært en valgkamp i Norge de siste 20 årene hvor innvandrere ikke har blitt framstilt som et problem. Når en gruppe år etter år blir sett på som et problem, vil mange føle at det skaper et rom for ytringer og aksjoner, sier den tidligere Ap-politikeren.

Feil retning

Han mener sikkerhetspolitiet hadde blikket i feil retning i tida før 22. juli, da mye av frykten var rettet mot radikale islamister.

– Politiet i Norge har sett veldig mye i retning av radikale islamister. Men så er dette noe det har blitt snakket i det vide og breie om, så det er kanskje ikke så rart, sier Jagland til klassekampen.no.

Jagland legger frem rapporten under konferansen  «Å leve sammen i ulikhet» på Litteraturhuset i dag.