«Malika Bayan» forteller hva som egentlig skjedde

Charlotte ønsker å gå ut med historien sin nå for å nå ut til andre som sitter i samme situasjon.
Foto: Faksimile
Det startet med at Bayan ikke fikk komme inn til en frisør fordi hun brukte hijab. Hun var toppsaken i alle landets mediekanaler, deltok i debatt på TV2 i beste sendetid, og sto midt oppe i flere rettssaker på samme tid.

Bayan valgte plutselig å legge hijaben vekk. Det fikk også medienes oppmerksomhet.

Malika Bayan eksisterer ikke lenger. Hun tok navnet etter at hun konverterte til islam i 2011, men nå har hun tatt tilbake navnet hun fikk da hun ble født. Nå heter hun Charlotte Faviano igjen.

I oktober 2016 het hun fortsatt Malika Bayan og deltok i hijab-debatt på TV2 mot Merete Hodne. Hun satt fullt sminket på tv, smilte, var velformulert og rolig når hun tok ordet.

– Jeg er forandret, men synspunktene og det jeg sto for, er ikke endret. Jeg mener fortsatt at folk skal få kle seg som de vil, ha like rettigheter, og ikke bli ekskludert fra samfunnet på grunn av et religiøst plagg, sier Charlotte til Vestby Avis.

Dette skjedde underveis

To år før hijab-saken ble et faktum, ville Charlotte vekk fra mannen hun da var gift med. Hun bodde på et krisesenter i regionen, men mannen klarte å spore henne opp. Til Vestby avis forteller hun om rettsaken mot mannen hvor han ble funnet skyldig i å mishandlet henne over en periode på over tre år både fysisk og psykisk. Mannen ble i Jæren tingrett dømt til fengsel i ett år og åtte måneder. Eksmannen valgte å anke saken til Gulating lagmannsrett og ble frikjent der. Charlottes eksmann fikk ny kjæreste som også ble utsatt for vold, og nå ble  han dømt til ett år og to måneders fengsel.

Etter at dommen falt flyttet Charlotte inn på krisesenter, og det var her hun bestemte seg for å ta av hijaben. Hun hadde gått med hijab fordi det gjorde at hun fikk mer frihet til å gå ut, men følte hele tiden på at hun ikke hadde lyst å gå med den. Hun valgte å ta den av så snart hun fikk muligheten.

Fra krisesenteret postet hun et bilde av seg selv på Facebook uten hijab. Det førte til at oppmerksomheten rundt henne eksploderte på nytt da nyheten ble sluppet 17. februar 2017.

– Alle trodde at jeg tok av hijaben fordi jeg vant saken mot Merete Hodne. Jeg vant ikke saken. Jeg var bare et vitne. Ikke kunne jeg uttale meg om grunnen heller, selv om jeg prøvde å hinte om det, sier hun.

Charlotte ønsker å gå ut med historien sin nå for å nå ut til andre som sitter i samme situasjon. Hun er aktiv på Snapchat og Instagram under brukernavnet @chafavi hvor hun snakker om temaer som psykisk helse og vold i nære relasjoner.

– Kanskje noen kan få forståelse for at ting ikke alltid er slik det ser ut til å være. Jeg vil spre min kunnskap. Det skjer i det stille i mange hjem, og er veldig vanskelig å oppdage, sier hun