Opptrer for en god sak

Jill Scott mener prisen er en heder for alle verdens kvinner.
Foto: Janet Ohemeng
Årets nobelsfredspris hedrer tre kvinner og deres arbeid for fred og kvinners rettigheter. Dette var også et budskap artistene på nobelskonserten ville formidle under pressekonferansen.

Flere av artistene brukte sine egne opplevelser til å beskrive det årets pris handler om.
– At lille meg fra Kansas opptrer sammen med så mange store artister gjør meg beæret. Og jeg føler et stort ansvar overfor unge jenter hver gang jeg lager og framfører musikk. Hvordan jeg kan gjøre livene deres enklere er mitt utgangspunkt for musikken, sier Rnb og soulartist Janelle Monae.
Vanskelig å kjempe for fred
Artist David Gray var også tilstede under konferansen.
Foto : Janet Ohemeng
Skuespiller og vert for fredpriskonserten, Rosario Dawson, fikk spørsmål om hvor lett det er å føre en fredskamp, når man i land som Norge er mer opptatt av å skaffe smør. Verten mener det er en vanskelig opgave.
Fv. Sanger og aktivist Angelique Kidjo, David Gray og Kaori Tsushima (World Youth Choir).
Foto : Janet Ohemeng
– Det er vanskelig å fange folks oppmerksomhet hele tiden. Det er reklamer som anbefaler alt mulig rart. Vi bli bombadert av andres tanker. Det er derfor kjempeflott at vi har slike øyeblikk til å tenke over større ting, sier Dawson.
Fv. Miatta Fahnbulleh, Ellie Goulding, Amy Lee, Janelle Monae, Rosario Dawson, Helen Mirren, Jill Scott
Foto : Janet Ohemeng
Hun står for vertrollen sammen med skuespilller Helen Mirren som tok tilbudet som ble overrasket over å få rollen som vert.
Fv. Miatta Fahnbulleh, Ellie Goulding, Amy Lee, Janelle Monae, Rosario Dawson, Helen Mirren, Jill Scott
Foto : Janet Ohemeng
– Jeg følte en blanding av forbauselse og frykt. Jeg er bare en vanlig jente fra Essex, er jeg viktig nok til å være med på noe sånt, tenkte jeg. Men da jeg så hvem som var årets prisvinnere var jeg ikke i tvil, sier Mirren.

Fv. Kaori Tsushima (World Youth Choir) og Ahmed Fathi
Foto : Janet Ohemeng
Hyllest til afrikanske kvinner
Den beninske sangeren og aktivisten, Angelique Kidjo, ble valgt til opptredning av prisvinner Leymah Gbowees. Kidjo forteller at hun ikke hadde noen forutsetning for å klare seg som barn, men det gjorde hun og hun mener det beviser hvilken rolle prisen har for fremgang hos afrikanske kvinner.
– Jeg har vært så heldig at jeg ble født i en familie hvor min far, tross all motstand, sendte alle mine ti søsken på skole, også jentene. Denne prisen skal bevise at Afrika ikke kan klare seg uten kvinner, som har lidt, kjempet og gjort sitt ytterste for at Afrika i dag fortsatt står, sier aktivist Angelique Kidjo.

Blant de bekreftede artistene på årets Nobels Fredspriskonsert er Sugarland, Evanescence, David Gray, Jill Scott, Janelle Monáe, Ellie Goulding, Bernhoft, Angelique Kidjo, Miatta Fahnbulleh, Ahmed Fathi og ikke minst World Youth Choir. Konserten holdes i Oslo spektrum med startstid kl. 20.00.