Norges reiserestriksjon: Rumenske sesongarbeidere ja – alle andre nei

Ataturk Internasjonale lufthavn: her ble en tyrkisk statsborger i slutten av 30-årene pågrepet etter at han forsøkte å kapre et Turkish Airlines-fly på vei fra Oslo.
Justisdepartementet foreslår å forlenge innreiserestriksjoner for å begrense smittespredningen av covid-19. Samtidig hentes rumenske arbeidere med fly.
56Shares
Redaksjonen
Latest posts by Redaksjonen (see all)

– Som regjeringen annonserte 15. mai, legges det opp til bruk av innreiserestriksjoner en stund fremover. Vi ønsker en gradvis og kontrollert oppmykning, men må følge situasjonen nøye. Vi kan ikke utelukke at det vil bli behov for nye innstramninger, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

I høringsnotatet redegjør departementet for hvordan reglene i den nåværende bortvisningsforskriften vil bli videreført i den nye særloven og i forskriften til denne.

Det foreslås at den nye særloven om innreiserestriksjoner knyttet til covid-19 skal gjelde fram til 1. januar 2021.

– En midlertidig særlov som er behandlet av Stortinget, vil gi bedre handlingsrom for mer helhetlige vurderinger enn det smittevernloven gir, sier Mæland.

Turister, studenter, familiegjenforente, au-pair osv kan derfor ikke komme til Norge.

Til Sandefjord har det siden mars gått en luftbro med rumenske arbeidere

– Hele vår bransje har de siste 20 årene blitt avhengige av utenlandsk arbeidskraft, sier Dag Abrahamsen, daglig leder ved Notech AS til NRK. Uten gjestearbeidere ville produksjonen stanset opp, og da hadde de 30 norske arbeidere blitt permittert.

Mange norske bedrifter har slitt med å opprettholde produksjonen under koronakrisen pga. mangel på utenlandsk arbeidskraft.

Aurel Peptanaru er sveiser og rumensk gjestearbeider ved Notech AS. Siden slutten av mars, midt i koronakrisen, har han pendlet fra Romania til Sandefjord. De første 14 arbeidsdagene tilbringes i karantene.

– Vi holdt avstand. Det var uproblematisk, forteller Peptanaru.