Rødgrønn splid om gutteomskjæring

Sendt inn høringsforslag om at gutteomskjæring kan gjennomføres av sykehuspersonale: helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen.
Foto: Justis- og politidepartementet
Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har sendt ut på høring et forslag om at omskjæring kan foretas ved norske sykehus, som del av det offentlige helsetilbudet, skriver Dagbladet.
0Shares

– Vi har kommet til at det er riktig at inngrepet gjøres på sykehus og med godkjent personell som sikrer forsvarlig behandling, sier Strøm-Erichsen, som videre understreker at det er stor forskjell på omskjæring av gutter og jenter.

– Uhyrlig
Uhyrlig praksis som må forbys, mener Sps Jenny Klinge.
Foto : Senterpartiet
Justispolitisk talskvinne i Senterpartiet, Jenny Klinge, mener rituell omskjæring av små gutter må forbys på lik linje med omskjæring av jenter.
Gutteomskjæring handler om religiøs frihet for jøder og muslimer, og må reguleres fremfor forbys, er standpunktet fra SVs Akhtar Chaudry.
Foto : Privat
– Det er en uhyrlig praksis at man med religiøs og kulturell begrunnelse skjærer bort viktige deler av friske organer. Det fører i noen tilfeller til store skader og smerter og kan ødelegge muligheten for et framtidig sexliv, sier Klinge til Dagbladet.
Handler om religionsfrihet
Klinge får støtte av Aps familiepolitiske talsmann Arild Stokkan-Grande. SVs Akhtar Chaudry sier seg derimot enig med helseministeren og departementet.
– Gutteomskjæring handler om religionsfriheten til jøder og muslimer, og det eneste riktige og fornuftige er å regulere det. Ellers vil man gå under jorda, eller reise til utlandet med alt det fører med seg av helserisiko, sier Chaudry til Dagsavisen.