– Alle barn har rett på en trygg oppvekst

Abebow Tekledrhan (t.v) mener regjeringen må respektere at også barn er mennesker. Her sammen med kone, barn og venner i lystoget som ble holdt torsdag kveld.
Foto: Claudio Castello
Torsdag kveld markerte et hundretalls personer ettårsdagen for pågripelsen av Maria Amelie. Amelie er nå norsk statsborger, men bak henne står det flere papirløse som bor i Norge så å si helt uten rettigheter.
0Shares

Abebow Tekledrhan er fra Etiopia og kom til Norge som politisk flyktning for åtte år siden. Sammen med kona, de to barn deres og felles venner gikk han i fakkeltog. Han mener Norge ta mer hensyn til barna. 
– Vi har to barn, men vi har mistet retten til å jobbe. Hva skal vi gjøre nå? Myndighetene må respektere barna. De er mennesker. Mer er det ikke å si til det. Vi er i en vanskelig situasjon og vet ikke hva vi skal gjøre for å forsørge barna, sier Tekledrhan, som  forteller at familien er i en uholdbar situasjon etter at begge foreldrene mistet retten til å jobbe.
Flere møtte opp på Jernbanetorget i Oslo for å gi sin støtte til styrkede rettigheter for de papirløse og deres barn.
Foto : Claudio Castello
Asylbarna må beskyttes 
Flere appellanter, deriblant innvandringspolitisk talsmann Heikki Holmås i SV, ba regjeringen se på barnas situasjon. 
– En god og trygg oppvekst er avgjørende for at barn skal kunne få et gode liv også som voksne. Dette er grunnmuren i livene til barn. Den grunnmuren har asylbarna fått revet vekk. Vi må sørge for at stortingsmeldingen som kommer til våren sikrer at vi kan bygge en ny grunnmur for disse ungene. Unger skal ikke stå ansvarlige for foreldrenes valg. Unger som har vært lenge i Norge og som føler seg norske, skal få bli norske. Det må være budskapet herifra i dag, sa Holmås. 

Regjeringen skal i februar legge frem stortingsmeldingen «Barn på flukt» for å gi en bred gjennomgang av problemstillinger knyttet til asylbarns situasjon i Norge.

Menneskerettigheter foran regelverk
Holmås mener de som gjør sitt for å bli norske, må få en reell mulighet til å bli det.
– Hvis vi skal bli et samfunn der vi setter likeverd først, der vi setter menneskerettigheter først, så er vi nødt til å behandle alle mennesker som mennesker med de rettighetene. Vi må gjøre det vi kan for at mennesker som ønsker å bli norske, og som gjør det de kan for å bli norske, faktisk også skal få muligheten til å bli norske, oppfordret han.
Fakkeltoget gikk fra Jernbanetorget, hvor det ble holdt appeller, opp Karl Johans gate til Stortinget. Ved Stortinget opptrådte artisten Kohinoor og flere appellanter. Det ble også arrangert fakkeltog i Tromsø, Harstad, Haugesund, Sandnes og Førde.