Stort engasjement mot rasisme i Norge

Dødsfallet til afroamerikaneren George Floyd har skapt kraftige reaksjoner over hele verden.
Stor antirasistiske demonstrasjonen er planlagt i Oslo fredag, og mer enn 185 000 underskrifter samlet inn mot rasisme.
146Shares

Over 17.000 personer har via Facebook varslet at de vil demonstrere utenfor USAs ambassade i Oslo fredag i forbindelse med George Floyds dødsfall i Minnesota. Smitteverntiltak gjør at arrangøren, African Student Association, har planlagt et langt mindre arrangement, som krever påmelding.

I stedet for at flere tusen samles utenfor den amerikanske ambassaden, har arrangørene gått med på at en gruppe på 50 deltakere skal knele foran ambassaden fredag ettermiddag før de går til Stortinget. I tillegg skal det lages en menneskelig kjede på 750 personer som skal holde to meters avstand til hverandre.

Kommentarfeltet på Facebook tyder imidlertid på at flere enn de påmeldte kommer til å møte opp. Flere påpeker at det er urimelig at folk sitter tett i tett på strender og går på kjøpesentre, mens smitteverntiltak skal begrense demonstrasjonen.

– Det vil ikke bli noen stor inngripen fra vår side, såfremt det ikke blir helt ekstreme tilstander som gjør at politiet må bryte inn, sier han.

Oslo-politiet oppfordrer i et innlegg på Facebook alle deltakere til å følge arrangørens intensjon om en fredelig markering, samtidig som smittevernbestemmelsene overholdes. Politiet varsler at markeringen kan gi trafikale utfordringer. Det er mulig at flere veier mellom USAs ambassade og sentrum kan bli stengt mellom kl. 15 og 17, og det kan bli endringer i T-banetrafikken vestover fra sentrum.

Både helseetaten i Oslo kommune og Helse- og omsorgsdepartementet påpeker overfor Vårt Oslo at ingen av dem forbyr demonstrasjonen, men både kommunen og departementet fraråder store forsamlinger.

– Dette er en sak som berører og engasjerer mange. Jeg har stor forståelse for dem som ønsker å demonstrere. Ytringsfriheten står svært sterkt i Norge. På grunn av koronaviruset fraråder vi at mange mennesker samler seg og står tett sammen, skriver helseminister Bent Høie (H) i en epost til Dagbladet.

Statsråden legger til at han er redd for at dersom demonstrasjonen fører til store ansamlinger av folk, vil det bli mer oppmerksomhet rundt risikoen for smittespredning enn oppmerksomhet rundt en viktig sak.

Opprinnelig skulle 5.000 personer møtes på Festplassen i Bergen fredag. Politiet fremhever at de likevel ikke kommer til å stanse en demonstrasjon så lenge smittevernreglene overholdes.

– Vi har ingen plan om å sette foten ned. Organisasjons- og ytringsfriheten står sterkt, og vi støtter budskapet demonstrasjonen står for fullt ut, sier Morten Ørn, leder for politiet i Stor-Bergen, til NTB.

Demonstrasjonen i Trondheim er utsatt til 15. juni.

Dødsfallet til afroamerikaneren George Floyd har skapt kraftige reaksjoner over hele verden. 46-åringen døde etter at en politimann holdt ham i bakken med et kne mot nakken i flere minutter under en pågripelse.

Torsdag kveld deltok flere hundre mennesker i en demonstrasjon i Malmö i Sverige. Onsdag samlet flere tusen mennesker seg på Sergels torg i Stockholm, og politiet måtte spre folkemengden med henvisning til smittevernreglene.

140.000 George Floyd-underskrifter i Norge på et døgn

Amnesty setter ny rekord i antall underskrifter i aksjon for George Floyd. – Vi har aldri sett et slikt engasjement, sier generalsekretær John Peder Egenæs.

I oppropet «Jeg krever rettferdighet for George Floyd» har over 140.000 personer signert på under ett døgn, noe som er ny Amnesty-rekord.

– Jeg tror nordmenn føler på en enorm urettferdighet i denne situasjonen. Både i den konkrete saken til George Floyd, men også fordi det ligger så mange andre tilsvarende saker i forkant, sier Egenæs i en pressemelding.

Den tidligere rekorden i antall underskrifter for Amnesty i Norge, kom i 2003, med om lag 95.000 signaturer for den nigerianske kvinnen Amina Lawal.

46 år gamle George Floyd døde etter behandlingen han fikk av politimenn under en pågripelse i Minneapolis i USA mandag i forrige uke. Dette har utløst massive protester i hele USA og i en rekke europeiske byer. På fredag er det planlagt en demonstrasjon utenfor USAs ambassade i Oslo, og arrangementet har til nå over 14.000 påmeldte på Facebook.

Demonstrasjoner mot rasisme i Stockholm og Helsingfors

Flere tusen mennesker demonstrerte onsdag mot politivold og rasisme i Stockholm og Helsingfors i kjølvannet av drapet på George Floyd.

I Stockholm samlet flere tusen demonstranter seg på Sergels torg, der de ropte slagord og holdt opp bilder av George Floyd.

I den finske hovedstaden deltok rundt 3.000 i en demonstrasjon til støtte for Black Lives Matter-bevegelsen, opplyser politiet i byen på Twitter.

Ved 19-tiden begynte politiet å spre folkemengden i Stockholm, med henvisning til smittevernreglene og forbudet mot ansamlinger av flere enn 50 personer.

Smittevernreglene som er innført i Finland for å hindre koronaviruset i å spre seg, setter en øvre grense på 500 personer. Politiet oppfordret også arrangørene i Helsingfors til å stanse demonstrasjonen, melder det finske nyhetsbyrået STT.

I Danmark deltok flere tusen i markeringer i Aarhus og Odense, ifølge dr.dk.