Bedt om å grave ned maten i snøen

Snøen skal erstatte fryseren for 12 somaliske asylsøkere på Kongsberg.
Foto: Skjermdump, Laagendalsposten
12 somaliske asylsøkere på Kongsberg statlige asylmottak manglet fryser. Da fikk de beskjed om å grave ned maten i snøen.

Asylsøkerne på Kongsberg asylmottak hadde flere ganger bedt ledelsen om fryser, men fikk nei til svar og fikk beskjed om å grave maten ned i snøen for oppbevaring, melder Laagendalsposten.

– Vi gjorde som de sa. Tok maten ut, gravde den ned i snøen. Litt senere spiste vi av den, men oppdaget ikke at den var ødelagt. Vi ble alle syke, forteller Omar Abdullahi Hassan, og forteller at det ikke var lett når 12 mann må dele ett toalett.

Ingen krav
Men mottakssjef Steinar Flom mener ikke at mottaket har gjort noe feil. Han hevder at verken somalierne eller andre asylsøkere han har ansvar for har krav på å få en fryser.

Her er det intet krav om at vi skal skaffe fryser.

– De har fått absolutt alt de har krav på. Vi følger retningslinjene til Utlendingsdirektoratet (UDI) til punkt og prikke. Her er det intet krav om at vi skal skaffe fryser, sier han til avisa og viser også til flere kontroller fra UDI uten merknad.

Han legger til at mange asylsøkere ikke vet hvordan man bruker en fryser og at det derfor ikke hadde gjort noe nytte.

– Mange asylsøkere vet ikke hvordan den skal brukes. De pakker alt kjøttet sammen, slik at alt blir en diger isete klump, og at maten etter hvert blir ødelagt, mener han og sier at de må gjerne kjøpe seg fryser for egne penger.

Reagerer
Leder i Kongsberg Røde Kors Ungdom, Shurika Abdulle, mener mottakssjefen har vist dårlig skjønn i saken.

– Steinar Flom er en representant som skal ivareta menneskerettigheter, og ikke behandle asylsøkere som dyr. Han bør finne seg noe annet å gjøre, sier han til Laagendalsposten.

Hun får også støtte fra sentralt tillitsvalgt i Røde Kors Ungdom, Espen André Breivik, som reagerer på mottakssjefens holdninger.