Erna Solberg: Hverdagsrasismen må tas på alvor

Statsminister Erna Solberg fortalte i en tale at hun gjennom 20 år som toppolitiker i Norge har hørt historier om hvordan hverdagsrasisme tærer på mennesker.
Statsminister Erna Solberg (H) mener nordmenn må bli mer bevisst på hvordan små drypp av rasisme og diskriminering i dagliglivet bryter folk ned.

Statsministeren holdt torsdag åpningstalen da Stiftelsen Dialog for fred og Muslim World League holdt konferanse på Litteraturhuset i Oslo om kamp mot hat og diskriminering.

Solberg fortalte at hun gjennom 20 år som toppolitiker i Norge har hørt historier om hvordan hverdagsrasisme tærer på mennesker i arbeidslivet, på skolen, i leilighetsmarkedet, i sosiale medier og på gata.

– Disse møtene har vist meg at rasisme og diskriminering kommer i mange former, advarte hun.

Erna Solberg advarer på sin side mot å redusere diskusjonen til et spørsmål om hva man skal kalle det.

Selv mener hun at det fins rasisme på flere nivåer i Norge:

– Det fins rasisme som er åpenbar, når folk skjeller deg ut, når folk hetser deg. Så har du den rasismen som kommer fra folk som er voldelige. Og så har du det som vi ikke tenker så mye over. Alle de små beslutningene hver enkelt gjør, som i sum oppleves som at systemet jobber mot deg. Det er ikke rasistisk ment, men konsekvensen blir diskriminering, sier Solberg til NTB.

– Summen av alle disse dryppene er at folk opplever at samfunnet diskriminerer dem. Og det må vi faktisk ta på alvor.

– Men å gjemme den, det syns jeg høres rart ut, sier hun til NTB.

I åpningstalen tok statsministeren også opp de store demonstrasjonene etter drapet på afroamerikanske George Floyd i USA. Videoopptakene av hendelsen vitner ifølge henne om «unødvendig brutalitet».

– Mange folk har demonstrert også her i Norge. Jeg har full forståelse for handlingene deres, sa Solberg.

– Men jeg som statsminister kan ikke bryte smittevernreglene, la hun til.