Umar Ashraf kan velte Geelmuyden

Kommunikasjonsrågiver Umar Ashraf har kritisert GK-sjefen Hans Geelmuyden.
Foto: Ellen Reiss/Minotenk
Hans Geelmuyden får kritikk for utsagnet «kebabnorsk er ikke godt nok». Ikke bare kundene hans, men også hans egne ansatte har bedt ham om å stoppe.
410Shares

Geelmuyden har fått kritikk fra flere hold, både for fordomsfull og nedlatende språkbruk, men også for å distansere seg fra sin del av ansvaret for hvorfor ting er som de er, ifølge Vårt Land.

Kommunikasjonsrådgiver Hans Geelmuyden har vært i et betent ordskifte om ordet “kebabnorsk” med flere bransjefolk med flerkulturell bakgrunn.
Foto : Wikimedia Commons

– Måten han snakker om det på er både generaliserende og stigmatiserende. Det er nedlatende å komme med at «kebabnorsk ikke er godt nok i GK» i en seriøs debatt om mangfold. Det er ekstra rart at GK for eksempel har Integrerings- og mangfoldsdirektoratet på kundelista. Jeg måtte spørre meg om dette faktisk var sant eller en ren konstruksjon? Det er faktisk så absurd, sier Behnam Farazollahi, byråleder i designbyrået Neue Design Studio til Vårt Land.

– Hårreisende

Umar Ashraf, kommunikasjonsrådgiver og forfatter av boken Hvit PR, mener det er sjelden en næringslivsleder kommer med «så åpenbart fordomsfulle uttalelser».

– I en tid hvor hele nasjonen snakker om rasisme og strukturelle diskriminering, tillater Geelmuyden seg å uttale seg som dette. Det er hårreisende.

Kalt for “ekstremist”

Etter at debatten startet i Kampanje sist uke, har Ashraf publisert en rekke innlegg på Facebook. Under ett av innleggene, der han deler noen av hatmeldingene han fikk etter at nettstedet Resett omtalte debatten, skriver Hans Geelmuyden etterhvert:

«Du fremstår som en autoritær ekstremist, og vil aldri lykkes med å sette munnkurv på meg. Lær deg vestlige verdier, og ikke misbruk dem.».

– Jeg lurer på hva det er som gjør at han ber meg lære meg vestlige verdier. Han hadde ikke bedt en majoritetsnordmann om det samme.

Kunder reagerte

Geelmuyden mener det er synes at diskusjonen har sporet av ettersom han mener debatten om mangfold og integrering er viktig.

– Jeg står for alt jeg har sagt i denne debatten, men to kommentarer beklager jeg. Jeg synes ikke Umar og jeg har fått til en samtale, og det tar jeg min del av ansvaret for.

Ifølge Vårt Land har flere kunder reagert på uttalelse. Også flere av Geelmuydens egne ansatte laget en Facebook-post  med tittelen “Det er nok nå, Hans. Og det er nok Hans nå.”

– Vi ønsker ikke å unnskylde uttalelsene til Hans. Det har han gjort selv. Vi vet at han ikke er en rasist, men bevisbyrden ligger på hver enkelt. Vi ønsker å si i fra at vi som jobber her er like opptatt av og glade i mangfold som dere andre som har deltatt i debatten. Vi vet at Hans og GK er noe annet enn hva noen oppfatter akkurat nå. Det må vi alle jobbe for å overbevise dere om at vi er. Det begynner nå, med et unnskyld og en beklagelse til alle som har følt seg tråkka på. Sånn skal det ikke være.

LO bryter samarbeidet

LO velger å avbryte samarbeidet med kommunikasjonsbyrået.

– LO har ikke hatt noen fast avtale eller rammeavtale med GK. Vi har nå besluttet å avbryte samarbeidet rundt et enkeltstående prosjekt der vi har benyttet oss av bistand fra GK. Dette gjør vi fordi de siste ukers uttalelser fra Hans Geelmuyden står i sterk motstrid til de verdier vi i LO står for, skriver informasjonssjef i LO, Jenny Ann Hammerø i en epost til DN.