Norsk-somaliere rasisme-utsatt: – Alt har skjedd fordi vi er mørke i huden

Familien Bulhan vurderer å flytte fra Elverum etter å ha meldt fra om flere rasistiske episoder uten å få gjennomslag hos politiet.
Foto: Skjermdump/ostlendingen.no
Familien Bulhan i Elverum har levd med hverdagsrasisme i flere år. I den siste tiden har de blitt utsatt for flere stygge episoder.
850Shares

I løpet av siste tre årene har det eskalert voldsomt for den norsk-somaliske familien, og den siste uka har de blitt utsatt for vold ved to anledninger. Nå orker de ikke mer.

– Alt har skjedd fordi vi er mørke i huden. Og det er ikke noe jeg kan gjøre noe med. Nå tør vi ikke annet enn å flytte, sier Fadumo Bulhan til Østlendingen.

Fadumo bor i Elverum sammen med sine seks barn, og familien føler seg truet av de hatefulle hendelsene. Særlig er det episoder den siste tiden som preger familien, voldsepisoder med rasistiske hatytringer, nazi-hilsener, og “white power”-tilrop.

– I de siste tre årene har vi blitt forfulgt av de samme personene. I starten var det mest at de ringte på og stakk av, ropte “neger”, viste fingeren eller kastet stein mot huset vårt.

Urin i garasjen

Nylig opplevde familien at ungdommer skal ha urinert og tømt spylervæske og olje i garasjen.

– Vi ringte politiet, og fikk beskjed om at gjerningspersonene skulle komme og rydde og vaske etter seg.

Episodene har likevel fortsatt, selv om en av de involverte har fått ilagt besøksforbud mot familien.

Familiens bil har blitt angrepet og fått ødelagt frontruten I tillegg er jentene blitt jaget med rør, stenger og schæfer på vei hjem. Familiens minstebror må også ofte ta omveier med venner for sin egen sikkerhet.

– Vi har anmeldt flere episoder til politiet, men disse personene fortsetter å komme bare å komme tilbake, sier 18-årige Selma Mussa til avisen.

Vurderer å flytte

Familien opplevde også å få huset stormet, med tilhørende voldsepisoder. Nå tør de ikke bo lenger i Elverum.

– Vi vet jo ikke hva disse personene er i stand til å gjøre, siden de har så mye hat mor mørkhudede og muslimer, og vi er begge deler. Å gå rundt og føle seg drapstruet i tre år er lenge, og nå er det blitt så ille at vi ikke kan bo her lenger, sier sønnen Ridwan.

– Vi er ikke rasister

Mannen som omtales som en av hovedpersonene i voldsepisoden i familiens hus benekter selv rasisme-anklagene.

Mannen mener dette handler om en langvarig konflikt mellom sønnene i huset og personer med norsk og utenlandsk opprinnelse. Han mener seg selv utsatt for vold fra familiens sønner, og at sønnen skal ha blitt mobbet.

– Jeg liker alle folk, men jeg liker ikke folk som er slemme mot gutta mine, sier mannen til Østlendingen