Fransk jihadist dømt til 30 års fengsel for sin tid som IS-politi i Syria

Etterforskere mener at Vilus deltok i «Al-Muhajireen» – innvandrerbrigaden – en avdeling som sto for tortur og summariske henrettelser, noe franskmannen selv avviser. (Illustrasjonsfoto)
Foto: Foto: Skjermdump/abcnyheter.no
Den franske jihadisten Tyler Vilus er dømt til 30 års fengsel for forbrytelser begått i Syria fra 2013–2015 mens han hadde en ledende stilling i IS.

Vilus er blant annet dømt for medlemskap i en terrororganisasjon og for drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Under sin tid i Syria førte han blant annet tilsyn med henrettelsen av to fanger, en av dem en syrisk soldat, den andre en syrisk opprører.

Under fredagens rettsmøte ble han funnet skyldig på alle punkter.

Men dommeren ønsket å gi Vilus «et glimt av håp» og en mulighet til å «utvikle seg», og lot være å dømme ham til fengsel på livstid.

Etterforskere mener at Vilus deltok i «Al-Muhajireen» – innvandrerbrigaden – en avdeling som sto for tortur og summariske henrettelser, noe franskmannen selv avviser.

I en video fra 2015, som IS selv har publisert, står en mann som antas å være Vilus, to meter fra to knelende fanger med bind for øynene. Begge blir henrettet med et skudd mot hodet.

Pågripelsen av Vilus anses som en stor seier for fransk etterretning ettersom han antas å ha kjent mange franske jihadister i Syria.

Han har blant annet innrømmet å ha vært i kontakt med Abdelhamid Abaaoud, mannen som fransk etterretning mener var hjernen bak terrorangrepet i Paris i november 2015.