Kjent tysk-tyrkisk journalist dømt til tre års fengsel in absentia

Yucel tar avstand fra dommen som han betegner som en ren politisk kjennelse.
En tyrkisk domstol dømte torsdag en kjent tysk-tyrkisk journalist til nesten tre års fengsel in absentia for å ha spredd kurdisk propaganda.
44Shares

Den 46 år gamle Deniz Yucel arbeidet i Tyrkia for den tyske avisen Die Welt. Pågripelsen forsuret forholdet mellom tyske og tyrkiske myndigheter, og han ble løslatt i 2018 etter ett års varetekt.

I en debattartikkel for Die Welt under overskriften «Jeg angrer ingenting» tar Yucel på det sterkeste avstand fra dommen som han betegner som en ren politisk kjennelse.

– Uansett utfall ville den tyrkiske stat blamere seg i dag, og det har den ettertrykkelig gjort, skriver journalisten. Han sier at dommen ikke endrer på noe av det han visste innerst inne fra det øyeblikk han ble arrestert; nemlig at han ble pågrepet fordi han gjorde sin jobb som journalist.

Til DPA sier Yucel at dommen er i strid med den tyrkiske grunnloven og at den viser hvilken miserabel forfatning det tyrkiske rettsvesenet er i.

Yucel dro straks til Tyskland etter løslatelsen fra fengselet i Istanbul i 2018.

Torsdag ble han i sitt fravær dømt til fengsel i to år, ni måneder og 22 dager for å ha spredd propaganda for det kurdiske arbeiderpartiet PKK, som er forbudt i Tyrkia.

Yucel ble pågrepet i kjølvannet av det mislykkede kuppet mot president Recep Tayyip Erdogans regjering sommeren 2016.