Raser mot helsesystemet etter overfall

Overfalt: Å mørke gater på vei hjem med så dårlig oppfølging av psykiske pasienter er en potensiell voldsfare. Nylig ble NAKMI-ansatte Sara Kashay overfalt av en 30-årig mann med schizofreni (Illustrasjonsbilde).
Foto: Flickr
– Mitt liv er ødelagt, forteller jordmor Sara Kashay til Dagens Medisin etter et brutalt overfall i fjor jul.

Jordmor Sara Kahsay var på vei fra jobb til sitt hjem på Hauketo i Oslo. På veien ble hun overfalt. Hun ble slått ned i asfalten med livstruende hodeskader, noe som førte til flere døgn i koma og flere uker på sykehus.-

– Mannen som overfalt henne er siktet for legemsbeskadigelse, men Kahsay mener hun har overlevd et drapsforsøk.

Kashay er rådgiver ved Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse (NAKMI). Hennes sjefsoverordnede Bernadette Kumar sier hun 11. desember ble informert av Kahsays familie om overfallet. Voldsepisoden ble omtalt i noen medier kort tid etter uten å offentliggjøre Kahsays navn.

Nylig gikk NAKMI ut på sin nettside med melding om at det var Sara Kahsay som var voldsofferet.

”Styrt av magnetiske felt”

Kashay selv sier til Dagens Medisin hun ikke fatter hvordan en person kunne slå henne på en åpen gate.

– Jeg er kritisk til systemet, psykiatrien og fastlegene. De burde rydde opp i stedet for å snakke. Hva hjelper det å være psykiater med en fem-seks diplomer på veggen hvis de ikke gjør noe?, sier hun rasende til Dagens Medisin.

Overfallsmannen, en 30 år gammel fra pakistansk mann, skal ha tråkket gjentatte ganger på hodet hennes mens hun lå nede. Politiet meddeler at mannen er tidligere straffedømt og at han fortsatt sitter i varetekt. I de to fengslingsmøter siden overfallet har han forklart at han er paranoid schizofren. Vedkommende sier han hører stemmer i hodet, og at det er årsaken til voldsutøvelsen. I et av fengslingsmøtene skal han ha gitt uttrykk for at han blir “forsket på av PST og psykiatrien”, og at han “blir styrt av magnetiske felt, som igjen styrer hans følelser”. 

Skuffet over helsesystemet

– Når legen har en person med en så alvorlig diagnose foran seg må han lese epikrisene, han må spørre om medisinene er tatt og han må snakke med den nærmeste familien, sier Kashay til Dagens Medisin. 

Hun ber også helseministeren ta grep og gi psykiatrien et løft.

Psykiatridebatt

Advokaten hennes i saken, Nicolai Bjønnes, hevder Kahsay ønsker en fornyet debatt om tvang i psykiatrien ifølge Dagens Medisin.

– Jeg synes denne hendelsen viser hvor utilstrekkelig behandlingen og oppfølgingen av mennesker med psykiske problemer er. Det er ingen tvil om at psykiatrien har for små ressurser, og at det da rammer tilfeldige forbipasserende for livet er fullstendig uakseptabelt, sier Bjønness han til nettstedet nakmi.no.