Demonstrerte mot politivold og rasisme i Kristiansand

Rundt 80 møtte opp på demonstrasjonen.
Foto: kampkomiteen.org
Fredag 17. juni ble det arrangert en demonstrasjon mot politiet i Kristiansand. 80-talls personer deltok i demonstrasjonen.
661Shares

Organisasjonene la ut en felles uttalelse om bakgrunnen og krava for demonstrasjonen, der de kritiserer politiet. Les Utrops omtale her.

Bakgrunnen for demonstrasjonen er at en politimann under et avhør på politihuset i Kristiansand tok halsgrep på Quadar Osman Abdi og la ham i bakken i et avhør. Politimannen er for tiden under etterforsking. Han bestrider påstanden om at 24-åringen ikke fikk puste.

– Vi demonstrerer mot politiet fordi de ikke tar denne saken på alvor og for å ha vist gjennom flere år at de forskjellsbehandler minoriteter. Det er et hån mot folket at det har gått ti måneder uten noen konsekvenser for de tre politibetjentene, heter det i følge uttalelsen som kan leses på facebooksida Antirasistisk Agder.

Verken arrangørene eller de frammøtte var særlig i interessert i å la seg intervjue eller avbilde. Flere av demonstrantene var også tildekka med munnbind, skjerf, hjelm og annet, for å svekke politiets kartlegging og medias eksponering.

– Vi driver en konstant kamp mot høyreekstreme, derfor vil vi ikke bli sett, uttalte en av demonstrantene til til fvn.no.

– Alle kjenner til saker der politiet gjør overtramp. Som saker der de helt unødvendig har skutt folk, sånn som familiefaren som blei drept da han forsøkte å kjøre fra politiet, og mannen som blei skutt i beinet og alvorlig skadd, fordi han hadde stjålet en båt og kasta puter mot politiet. Det er også mange eksempler der de har satt inn overdrevne mengder politi ved husbesøk og razziaer, som da de tok seg inn i et boligområde utstyrt med maskinpistoler og skjold, for å se etter en person de sjøl sa at ikke var farlig for allmennheten. Politiet har flere ganger brukt pepperspray på barnehjemsbarn. Mennesker har dødd på glattcella fordi de ikke har fått medisinsk tilsyn. Familier med avslag på asylsøknaden hentes brutalt midt på natta uten å få kontakte advokaten sin. Og nå denne saker der de bruker vold under avhør bare for å få et snapsnat-passord som ikke de hadde krav på å få, står det på nettsiden til arrangørene.