Norsk-kurdere har ventet i 20 år på pass

Kurdere som fikk MUF-opphold i Norge, og har etablert seg, har i snart 20 år ventet på statsborgerskap.
Norsk-kurdere har lenge ventet på svar på om de får norsk statsborgerskap fra norske myndigheter. Nå sier Utlendingsdirektoratet at de ikke kan love tilbakemelding før i 2021.
409Shares

– Når jeg forteller en kompis at jeg ikke har statsborgerskap, ser han på meg som om jeg er en kriminell. Han vet ikke at det er UDI som skaper dette problemet for meg, forteller Naif Ibrahim til NRK.

Ibrahim sitter med foldede hender. Rundt ham sitter det flere kurdere i samme situasjon.

Alle er kurdere fra Nord-Irak som flyktet til Norge på 90-tallet. Asylsøkerne fikk midlertidig opphold i Norge i ett år uten rett til familiegjenforening og fornyelse, kalt MUF-tillatelsen.

Vrien prosess

I 2016 ble det lansert et ID-avklaringsprogram. Ved hjelp av det kurdiske folkeregisteret skal Politets utlendingsenhet (PU) og Utlendingsdirektoratet (UDI) få identiteten deres bekreftet.

Likevel har ingen av de 700 som er med i programmet har så langt fått svar, opplyser UDI.

Statssekretær Anja Johansen i Kunnskapsdepartementet sier MUF-erne ikke vil få et svar før i løpet av 2021.

– Mange oppga for eksempel feil fødselsdato og navn. Det gjør at det tar tid å få helt korrekt identitet, sier Johansen til NRK.

– Vært kasteballer

Seniorrådgiver i NOAS, Jon Ole Martinsen, mener kurderne har vært politiske kasteballer.

– Det burde ikke ta så lang tid nå som det kommer færre asylsøkere, og arbeidsmengden der ikke er så stor. Og særlig når denne saken skulle prioriteres, sier han til NRK.