FN-flyktninger til Norge for første gang siden mars

Homofile og lesbiske har det ofte vanskelig på asylmottak. Men alt for få kjenner sine rettigheter og vet hva de skal gjøre når de blir utsatt for overgrep og trakassering, mener innsenderen

Norge skal etter planen ta imot en kvote på 3.015 overføringsflyktninger i løpet av 2020, ifølge Justis- og beredskapsdepartementet. Men koronapandemien har forsinket prosessen.

– På grunn av stengte grenser og flyplasser i de fleste av uttakslandene våre har det ikke vært mulig å få til utreise for overføringsflyktninger som er tatt ut i Jordan, Uganda, Etiopia og Jordan så langt. Vi får nå ut de første flyktningene med opphold i Libanon etter at flyplassen der åpner opp litt, skriver presserådgiver Vibeke Schjem i Utlendingsdirektoratet (UDI) i en epost til NTB.

De fem familiene som hentes fra Libanon, kommer til Gardermoen torsdag. De blir tatt imot av ansatte i kommunene der de skal bo: Oslo, Drammen, Notodden, Trysil og Vestre Toten.

Etter planen skulle 300 kongolesiske flyktninger som holder til i Rwanda, plukkes ut til opphold i Norge i mai og august, men det har pandemien satt en stopper for. Norske ansatte blir for tiden ikke sendt ut for å gjøre intervjuer med flyktninger som vurderes for opphold i Norge.

– Det er fortsatt ikke mulig å gjennomføre fysiske uttak eller intervjuer ansikt til ansikt. Vi har derfor så smått begynt å gjennomføre fjernintervjuer til Rwanda, opplyser Schjem.

28 personer i Rwanda har fått innvilget opphold i løpet av sommeren etter fjernintervjuer.

– Det er et gap mellom antallet flyktninger som trenger bosetting, og plassene som verdens land gjør tilgjengelig, og dette skaper bekymring. Vi vil fortsatt be flere land om å bli med å finne løsninger for et større antall flyktninger, påpekte UNHCR da arbeidet ble tatt opp igjen i juni.

Ved utgangen av fjoråret var 26 millioner mennesker på flukt utenfor sine hjemland, ifølge FN.