Flyktninghjelpen slår alarm om situasjonen i Burkina Faso

At Burkina Faso i likhet med andre land står midt oppe i koronapandemi, forsterker den humanitære krisen. (Illustrasjonsfoto)
Over 1 million mennesker er drevet på flukt, og sivile lever i frykt for bomber, drap og bortføringer i Burkina Faso, ifølge Flyktninghjelpen.

– Burkina Faso er i flammer, og den aller dødeligste epidemien er nå den omfattende volden mot sivilbefolkningen, sier Manenji Mangundu, som leder Flyktninghjelpens virksomhet i landet.

At Burkina Faso i likhet med andre land står midt oppe i koronapandemi, forsterker den humanitære krisen.

Hittil i år er det registrert 184 angrep rettet mot sivile i Burkina Faso, der over 800 mennesker er drept. Tallet på internflyktninger har økt med over 450.000 til over 1 million i år, konstaterer Flyktninghjelpen.

16 skoler er brent ned til grunnen bare siden slutten av juli, og tusenvis av barn er dermed fratatt muligheten til skolegang.

Regnet har også uteblitt, noe som sammen med volden og pandemien øker risikoen for omfattende sult i landet, advarer Flyktninghjelpen.

Burkina Fasos sikkerhetsstyrker er dårlig utstyrt og trent, og store deler av landet er utenfor deres kontroll. Sikkerhetsstyrkene anklages selv for grove overgrep og utenomrettslige henrettelser.

Det befinner seg over 5.000 utenlandske soldater i landet, de fleste fra Frankrike. USA bidrar med betydelige etterretningsressurser.