Nektet leieboer å fremleie til indere

To indiske IT-konsulenter ble nektet utleie grunnet "dårlige erfaringer" av et utleiefirma i Bergen. Saken vurderes som et tilfelle av utleiediskriminering (Illustrasjonsfoto).
Foto: Sebastian Koppehel
Yngve Horvei skulle fremleie leiligheten til to indiske IT-konsulenter. Huseieren nektet ham dette.

– Jeg ble nødt til å videreformidle et motbydelig budskap jeg aldri kunne stått inne for selv, sier han til E24.

Horvei (22) prøvde i januar å fremleie leiligheten sin i Bergen sentrum. Han skulle på utveksling til Tyskland og måtte finne noen til å ta over leiligheten.

I slutten av januar, etter mange visninger, fant han omsider to personer, to indiske IT-konsulenter.

Like før de skulle flytte inn og signere fikk Horvei en e-post fra utleieselskapet Bjørn Kåre Vågenes Eiendom, som måtte godkjenne leietakerne:

«Beklager, men indere leier vi ikke ut til», sto det det skrevet.

– Ødelegger leilighetene

Ifølge utleiger Bjørn Kåre Vågenes Eiendom begrunnes nekten med at indiske leietakere ødelegger leilegheitene med matlaginga si.

«Vi har veldig dårlig erfaringer med de», skreiv utleigaren til Horvei.

Tor Kristian Kjølvik, daglig leder i BKV Eiendom seier at det ble gjort feil i saken, at de er lei seg og benekter for rasisme.

Kritikk i BT

Saken er også dekket av Bergens Tidende. I en lederkommentar tar man for seg diskrimineringen på leiemarkedet som ofte rammet innvandrere.

– Som utleier kan man velge hvem man leier ut til. Diskriminering er likevel ikke lov, men det vil ofte være vanskeleg å bevise. Ofte kan utleier vise til andre, vikarierende argumenter.

I lederartikkelen oppfordrer man politikerne til å ta mer kontroll over leiemarkedet. Leiemarkedsdiskrimineringen er en følge av at privataktører har for mye makt.

– Selv i åpenlyse tilfeller lovbrudd, får det få konsekvenser. Dette er et resultat av at vi har et stort, privat utleiemarked i norske byer, som er vanskeleg å regulere. Så lenge det er stor etterspørsel etter bostader, har utleier klart mest makt.