SIAN-demonstrasjon i Bergen: – Politiet var dårlig forberedt og overreagerte

De brukte midler som var over streken og brukte dem mot feil personer, mot folk som var der for å demonstrere fredelig, sier Mikkel Grüner, leder av SVs bystyre i Bergen.
Foto: NRK
Tre personer er siktet etter uroen som lørdag oppsto i forbindelse med en Sian-demonstrasjon i Bergen. Ap og SV refser politiets maktbruk i Bergen – Høyre og Frp forsvarer den.

Ap og SV refser politiets håndtering av lørdagens uro og sammenstøt i Bergen i forbindelse med en Sian-demonstrasjon. Høyre og Frp tar politiet i forsvar.

Flere politikere har ytret seg om lørdagens sammenstøt, deriblant leder av Ap Bergen, Geir Steinar Dale. Han har kritisert politiets håndtering av situasjonen, skriver Bergensavisen. Også Mikkel Grüner, leder av SVs bystyre i Bergen, refser politiet og mener de overreagerte.

– Mitt inntrykk er at politiet var dårlig forberedt og overreagerte. De brukte midler som var over streken og brukte dem mot feil personer, mot folk som var der for å demonstrere fredelig, sier Grüner, som selv var til stede under demonstrasjonen, til Bergens Tidende.

Motdemonstranter møtte opp ved Sians demonstrasjon lørdag ettermiddag på Festplassen i Bergen. Enkelte dyttet politiets sperringer flere meter inn mot der Sian-medlemmene sto, noe som førte til at politiet brukte tåregass.

Noen av dem hoppet også over sperringene og angrep Sian-leder Lars Thorsen slik at han ble lettere skadd.

– Situasjoner som denne er ekstremt vanskelige for politiet. Slik som situasjonen utspant seg, virker dette både nødvendig og proporsjonalt. Det er veldig lett for politikere å nærmest sitte som sportskommentatorer og kommentere alt som kunne vært gjort bedre, sier Frølich til NTB.

– Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: Sian kan dra dit pepperen gror, og det kan også de som tyr til vold mot ytringer gjøre, legger han til.

– Det er totalt uforsvarlig og prinsippløst av politikere på venstresiden som nå kritiserer politiet for deres arbeid. Lovlige demonstrasjoner skal beskyttes og ytringsfriheten skal ikke undergraves av totalitære politiske krefter, sier Amundsen til NTB.

– De som kommer med kritikk, burde ta en titt på videoopptakene fra situasjonen og se at dette var noe vi gjorde etter at sperringene ble brutt, sier driftsenhetsleder Morten Ørn i Bergen-politiet til NTB.

– Alternativet ville vært at vi tok i bruk køller, og politiet ville vært i stort undertall. Da kunne det blitt større skader på både politiet og ungdommene, sier Ørn videre.

Flere vil bli anmeldt etter sammenstøtene i Bergen

– Flere andre vil bli anmeldt for blant annet skadeverk, vold mot politiet, ordensforstyrrelser, og for ikke å ha oppgitt personalia til politiet, sier jourhavende jurist Sigrid Sulland i Vest politidistrikt til NTB.

Tre personer er altså allerede siktet i saken, blant annet for ordensforstyrrelser. Politiet har avhørt de involverte, og de arbeider med å danne seg en oversikt over hvem som gjorde hva da flere demonstranter angrep Sian-leder Lars Thorsen lørdag ettermiddag.

– Det kan være skjerpende omstendigheter at dette skjedde mot en person på et offentlig sted og i en situasjon hvor en person brukte ytringsfriheten sin, sier Sulland.

Sylvi Listhaug: – På vei mot svenske tilstander

Frp-nestleder Sylvi Listhaug reagerer kraftig på angrepet på Sian-leder Lars Thorsen på en demonstrasjon i Bergen lørdag. – Totalt uakseptabelt, sier hun.

Det oppsto uroligheter da den islamfiendtlige gruppen Sian (Stopp islamiseringen av Norge) holdt en markering på Festplassen i Bergen lørdag formiddag.

Sian-lederen ble angrepet og skadd, og 15 personer ble anholdt av politiet etter sammenstøtene. Tre personer er siktet for angrepet på Thorsen.

– Selv om de aller fleste av oss ikke er enige i hva Sian står for, så har de sin fulle rett til å ytre sine meninger. Det at personer i Norge går til fysisk angrep på folk som bruker en av de grunnlovsfestede rettighetene våre, nemlig ytringsfriheten, er totalt uakseptabelt, sier Sylvi Listhaug.

Bilder fra Festplassen viser at Sian-lederen geleides bort av politiet fra podiet mens det ser ut som han blør fra hodet.

– I Norge er det lov til å si negative ting om profeten Muhammed. Det at ungdom går til angrep på personer for å ytre slike lovlige ytringer, da får jeg følelsen av at vi er på vei mot svenske tilstander, uttaler Listhaug.

De tre personene som er siktet for angrepet på Sian-lederen er nå løslatt. Alle tre er avhørt av politiet.

– Vi etterforsker saken videre og så blir det gjort en påtalemessig vurdering, sier vakthavende jurist Øyvind Rune Bjerkås i Vest politidistrikt til NRK.