– Stadig flere opplever rasisme

Folk må klage hvis de opplever rasisme eller dårlig behandling fra politiet, sier Anita Rathore i OMOD
Foto: Claudio Castello
Organisasjonssekretær i Organisasjon mot offentlig diskriminering, OMOD, Anita Rathore sier at organisasjonen får flere henvendelser om diskriminering og forskjellsbehandling.
0Shares

– Vi får henvendelser fra folk om at de føler seg mistenkeliggjort uten at de forstår at det er grunn til det, sier Rathore til dittoslo.no.

Hun viser til en episode 30. mars i Vibes gate i Oslo for å illustrere problemet. Et par fikk hjelp av venner til å flytte saker fra et barnehjem. De opplevde at folk i gaten mistenke dem for å være tyver. Da politiet kom, fikk de “mistenkte” svært dårlig behandling også av politiet. Historien ble gjengitt i dittoslo.no.

– Når politiet ikke kan kommunisere på en profesjonell og rolig måte kan det oppleves av mange som trakasserende og diskriminerende. En langvarig resultatløs kontroll som involverte to politipatruljer på gateplan hvor det er mange tilskuere kan bidra til å forsterke den opplevelsen.

En id-sjekk gikk altså over til å være en utlendingskontroll. Hva var begrunnelsen for det?

– Politiet må se nærmere på saken

Hun synes at politiet bør bruke denne saken til å se på hva de responderer på og hvorfor. Hva var den konkrete foranledningen til denne saken?

Ut i fra episoden synes hun det er viktig å diskutere politiets ressursbruk.

– Det var to politipatruljer involvert i saken og politiet var tilstede i over en time. Sett ut i fra de knappe ressursene politiet sier de har, er det påfallende at det er dette de kan prioritere en fredagskveld; en kontrollsak som det ikke kommer noen ting ut av. Så vidt jeg forstår og kunne se håndterte de to patruljene på stedet saken ganske forskjellig, sier Rathore.

Hun understreker også at det er viktig at politibetjenter har sitt tjenestenummer synlig.

– Politiet kan be noen om å identifisere seg med pass, dersom det er en utlendingskontroll, men ved andre kontroller holder det med annen id. Her ble noen først bedt om å legitimere seg, og deretter ble de bedt om å fremvise pass. En id-sjekk gikk altså over til å være en utlendingskontroll. Hva var begrunnelsen for det?

– Send klage

Hun mener det er spesielt viktig at folk som opplever liknende situasjoner, sier i fra og sender klagebrev til rette instans.

– Vi i OMOD er i samarbeid med politiet om hvordan vi kan få en trygg og mangfoldig by. Politiet må få tilbakemelding når man har opplevd saker som dette, ellers registreres det ikke, og politimesteren vet heller ikke om det. Det gagner ikke politiet, og ikke oss som borgere i denne byen, understreker hun.