Turban til folket

Turbandagen: Førstkommende lørdag arrangeres den årlige sikhtradisjonen på Rådhusplassen.
Foto: Martin Johansen
Førstkommende lørdag kan du lære om sikhismen på Rådhusplassen i Oslo. På Turbandagen kan du få smake indisk mat, oppleve indisk atmosfære og få deg en turban – og det hele er gratis.

– Det hele startet med at vi feiret sikhenes viktigste høytid, Vaisakhi, hvert år med et tog gjennom Karl Johan og ned til Universitetsplassen. Men for tre år siden begynte vi å tenke på hvordan vi kunne ønske folk mer velkommen til oss på en morsom måte, vi nådde ikke helt ut. Det resulterte i Turbandagen, forteller Gurduaraens representant Sumeet Singh. Han har lenge jobbet med unge sikher, og kanskje har du til og med sett han på NRK i serien “Love Sikh”.

Turbandagen: Få deg en gratis turban under besøket.
Foto : Martin Johansen

Nordmenn liker turban

Første året delte vi ut 300 turbaner, men vi gikk tomme litt for fort. I år er det 1000 turbaner til utdeling.

– Dette har gått kjempebra hvert år. Første året delte vi ut 300 turbaner, men vi gikk tomme litt for fort. Året etter hadde vi 700, men gikk tom to timer før vi burde ha gjort det. Og i år er det 1000 turbaner til utdeling, forteller en fornøyd Singh. 

Fra 1400- til 1700-tallet var det ti guruer som grunnla sikhismen, men i 1699 ble trosretningen definert av den siste guruen. Han kalte inn alle sikhene i India og satte retningslinjene for sikhismen. En sikh skulle fra da av gå med turbanen som en plikt.  

– Vi vil gi samfunnet en mulighet til få innsyn i livene våre. Jeg jobber en del med sikh-ungdom, og i en alder mellom 14-16 år er man ikke alltid sikker på seg selv. Det er ikke alltid kult å være annerledes. Jeg vet om flere som fjernet turbanen i ung alder, men som nå angrer. Målet er også å la de unge se at de kanskje ikke er så annerledes, og at det er greit å gå med turban. Det tar bare to-tre minutter å ta på seg turbanen. Turban er ikke noe mystisk eller farlig, sier Singh. 

Turbanens historie

Turban har gjennom historien blitt symbolet på sikhenes kamp for likestilling. Den representerer minoritetenes rettigheter, og religionsfrihet. Sikhene tok den aktivt i bruk for å bekjempe et kastesystem.

Turbandagen: Her kan du møte en indisk atmosfære førstkommende lørdag.
Foto : Martin Johansen
Før i tiden var en turban forbeholdt de høyeste kastene og kongene. I dag er den en påminnelse om disse verdiene, og at de fortsatt skal følges, ifølge nettsiden ungesikher.no. Med dette i fokus har sikhene derfor et religiøst og hellig forhold til turbanen. 

Turbanen har vært en del av ulike tradisjoner og representert en rekke ulike verdisyn gjennom historien, men et av de mest kjente verdisynene stammer fra sikhismen. I moderne tid er det sikhene som har hatt et særegent forhold til turbanen som plagg.

 – De siste årene har vært preget av en rekke fordommer i den offentlige debatten, og ikke minst har det vært en tendens til økt polarisering i befolkningen. Med turbandagen ønsker vi å ufarliggjøre turbanen, skriver nettsiden ungesikher.no.