Massesøksmål fra etiopiere avvist

Girum Zeleke forbereder seg på at 342 etiopiere nå må saksøke staten enkeltvis.
foto: UiS
Regjeringsadvokaten vil ikke tillate gruppesøksmålet fra 342 etiopiarar som har saksøkt staten for å ha inngått en returavtale med hjemlandet deres. Girum Zeleke (bildet) ved Universitetet i Stavanger varsler mottrekk mot beslutningen.
0Shares

Gjennom advokat Bent Endresen saksøkte etiopierne Justisdepartementet og krevde at returavtalen blir stanset. I tilsvaret slår regjeringsadvokat Kirsten Berger fast at vilkårene for gruppesøksmål ikke er til stede, skriver Stavanger Aftenblad.

– Kravene fra de 342 saksøkerne bygger åpenbart ikke på samme faktiske og rettslige grunnlag. Selv om sakene gjelder krav om asyl og vern mot utsending, innebærer disse spørsmålene at det må ggjøres individuelle vurderinger hos den enkelte part, skriver regjeringsadvokaten i svarbrevet til advokat Endresen. Det skriver Avisa Hordaland.

Åpner for retur

I slutten av januar undertegnet Norge en utleveringsavtale med Etiopia. For dem som ikke returnerer frivillig, åpner avtalen for tvangsretur.

– Da har vi ikke noe annet valg enn å kjøre de 342 sakene som enkeltsaker i rettsapparatet. Det kan komme til å ta tid, sier Girum Zeleke, som fungerer som talsmann for gruppen, til Stavanger Aftenblad, ifølge Avisa Hordaland.