Møte avbrutt av konspirasjonsteoretiker

Ble avbrutt: Shoaib Sultan deltok på møte om konspirasjonsteorier, men møtet ble "kræsjet" av en kjent konspirasjonsteoretiker
Muslimsk studentsamfunn arrangerte debatt om konspirasjonstenkning blant muslimer. Shoaib Sultan og Akhtar Chaudry advarte mot konspirasjonstenkning som en farlig blindgate, men ble selv avbrutt av en kjent konspirasjonsteoretiker, skriver fritanke.no.

Konspirasjonstenkning blant muslimer var tema for et debattmøte onsdag. De siste årene har det vært en god del fokus i media på dette temaet. Ikke minst har det vist seg at klassiske europeiske forestillinger om planer om verdensherredømme, bruk av frimureri og tilsvarende organisasjoner som verktøy samt kontroll over media og finansvesen har funnet veien til arabiske land der de blant annet inngår i charteret til den palestinske organisasjonen HAMAS. I Iran har president Ahmedinejad vært sponsor for en holocaustbenekterkonferanse.

Paneldeltakerne var Shoaib Sultan, tidligere generalsekretær i Islamsk Råd, stortingsvisepresident Akhtar Chaudry og Mina Adampour, skribent og leder for Ungdom mot rasisme.

Imidlertid ble debatten kraftig amputert fordi en kjent konspirasjonsteoretiker og selverklært aktivist okkuperte talerstolen. Mannen, som ikke er muslim, forsøkte å holde en personlig appell der han blant annet knyttet ”undertrykkelsen” av alternativ medisin opp mot jødenes påståtte økonomiske og politiske makt. Dette gjorde at møtet måtte avbrytes i omkring 15 minutter til møteleder Warsan Ismail fikk roet ham ned, skriver fritanke.no.

Vi vil være et sted for ulike mennesker, alt fra praktiserende muslimer til islamkritikere.

Konspirasjonsteoretikeren har vært tilknyttet nettstedet Nyhetsspeilet som tidligere har brakt en rekke artikler som benekter holocaust, og har tidligere gjort seg bemerket ved å forsøke å ”kuppe” en NRK-debatt om kreft. Ifølge sin egen facebookprofil skal han nylig ha blitt bortvist fra Oslo Tinghus da han prøvde å ta seg inn under Breivik-rettssaken.

Ønsker å være et møtested

Arrangementet inngikk i Muslimsk studentsamfunns prosjekt «Kalam og kaffe – fordi fordommene dine fortjener det». Kalam betyr samtale, og er tenkt som et møtested for å formidle og diskutere sider ved muslimsk identitet og kultur.

En av initiativtagerne forteller at det startet etter terrorhandlingene 22. juli:

– Vi vil være et sted for ulike mennesker, alt fra praktiserende muslimer til islamkritikere, der vi likevel kan møtes og snakke sammen. I kjølvannet av 22. juli arrangerte vi en debatt om islamofobi og eurabia, så denne gangen bestemte vi oss for å lage en om konspirasjoner blant muslimer.