Får ikke jobb med skjegg eller hijab

Ytre kjennetegn øker diskrimineringen: en ny rapport fra Amnesty International viser at europeiske muslimer med (stereo)typiske kjennetegn som skjegg og hijab har det blant annet vanskeligere med å få jobb.
Foto: flickr.com
Åpenbare religiøse kjennetegn er med på å minske jobbsjanser, viser en fersk rapport fra Amnesty International om diskriminering av muslimer i Europa.
0Shares

Rapporten, som ble publisert nylig, legges det fram utallige eksempler på at muslimer blir diskriminert i land som Frankrike, Spania, Nederland, Belgia og Sveits.

Særlig i sammenhenger der muslimer viser sin tro offentlig i form av klesdrakt eller skjegg, at storsamfunnet svarer med fordommer og stereotypi-oppfatninger.

Norge ikke bedre

– Hadde Amnesty studert Norge, ville de ha funnet haugevis med lignende eksempler på at slik skjer også her i landet, sier leder i Ressurssenter for innvandrere– og flyktninger, Fakhra Salimi til Aftenbladet.

Spesielt muslimske møter de sterkeste fordommene, forteller Amnesty i rapporten sin.

– Ja, det stemmer også her i Norge. Kvinnene gjennom klesdrakten sin bærer de største byrdene, men også muslimske menn med skjegg blir utsatt for fordommer. Folk kan bli møtt med spørsmål om lojalitet til Norge eller hvilket språk man snakker hjemme når de søker jobb.

Usynlig islam er “allright”

Amnesty slår fast at diskrimineringa av muslimer ser ut til å øke i Europa, iallfall i de fem landene som rapporten omfatter.

– I mange europeiske land er det en utbredt oppfatning om at islam er «allright» og at muslimer er ok så lenge de ikke er for synlige, sier Amnesty Internationals diskrimineringsekspert, Marco Pierolini til Aftenbladet.