KrF og Venstre vil ikke være med på «Moria-forlik»

Grøvan viser til behovet for felles europeiske løsninger for å hjelpe Hellas håndtere asylsøkere.
Foto: Krf
KrF og Venstre takker nei til MDGs invitasjon om å bidra til stortingsflertall for å hente flere asylsøkere fra Hellas til Norge.
480Shares

MDGs stortingsrepresentant Une Aina Bastholm inviterte før helgen til et forlik på Stortinget for å hente flere asylsøkere fra Moria-leiren på den greske øya Lesvos.

– Vi syns ikke det er naturlig at vi behandler denne saken i Stortinget, det ligger på regjeringens bord, sier parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan (KrF) til NTB.

– For Venstre som regjeringsparti er det uaktuelt å gå lenger enn det vi nå har fått til i regjering, sier Venstres Terje Breivik.

Regjeringen har besluttet å hente 50 asylsøkere fra Hellas, først og fremst syriske barnefamilier. Vedtaket ble kjent samme dag som den mye omtalte Moria-leiren ble påtent 9. september.

Men beslutningen bygget på en avtale mellom regjeringspartiene som kom på plass i vår etter at KrF og Venstre truet med å gå sammen med opposisjonen i saken.

Også Arbeiderpartiet har sagt de ønsker å ta imot flere enn 50, men har ikke villet oppgi noe tall.

– Vi kommer ikke til å delta i en ny debatt i Stortinget om dette nå, sier han, men tilføyer:

– Det er på ingen måte satt punktum verken for KrFs eller regjeringens engasjement i saken. Vi er åpne for å gjøre nye vurderinger, sier Grøvan.

Han vil likevel ikke si noe om når regjeringen eventuelt skal vurdere om flere skal hentes.

– Først må vi hente de 50 før vi kan ta stilling for det.

Både Grøvan og Breivik viser til behovet for felles europeiske løsninger for å hjelpe Hellas håndtere asylsøkere.

– Vi jobber kontinuerlig som regjeringsparti for å bidra til at både Norge og andre europeiske land i fellesskap får gjort noe med den ubarmhjertige situasjonen som utspiller seg for flyktningene i Hellas, sier Breivik.

Frp har reagert kraftig på regjeringens beslutning om å hente 50 asylsøkere til Norge fra Hellas, som huser om lag 50.000 asylsøkere og flyktninger.

Rødt vil i høst fremme forslag om å hente flere asylsøkere fra Hellas til Norge, basert på hvor mange kommunene ønsker å ta imot. Regjeringen skal sørge for å sende fly, mannskap og helsearbeidere for å kunne hente folk på en smittevernmessig trygg måte, ifølge forslaget.

– Regjeringen er i utakt med befolkningen på dette spørsmålet, Norge er et rausere og mer inkluderende samfunn enn det regjeringen synes å tro ved å hente ut 50, sier Rødts Bjørnar Moxnes.