Historisk tariffavtale for polakker i Norge

Insulasjonsfirmaet BIS Multiserwis blir det første utenlandske selskapet til å inngå en industriell tariffavtale i Norge.
Foto: bis-multiserwis.pl
For første gang i historien har et utenlandsk firma inngått en tariffavtale med Fellesforbundet. 
0Shares

Fellesforbundet for første gang inngått en tariffavtale med et utenlandsk selskap som sikrer arbeiderne rettigheter som fagorganiserte i Norge. Det er det polske insulasjonsfirmaet BIS Multiserwis Spolka z Ograniczona Odpowiedzialnoscia som har inngått den historiske avtalen, skriver pressenytt.no.

Selskapet, som har vært etablert i Norge siden 2002, leier ut sine polske ansatte til ulike prosjekter rundt om i landet. 

Krever tariffavtale

Avtalen gjør at BIS Multiserwis kan konkurrere på linje med norske selskaper om større prosjekter. Advokat Antonio Holstad i Brækhus Dege Advokatfirma har jobbet på vegne av firmaet med å få igjennom avtalen. 

Mange prosjekter, særlig innen olje- og gassindustrien, krever ansettelser under såkalte rotasjonsordninger, som gjør at arbeiderne må jobbe lengre enn ni timer om dagen. For å få lov til dette må man etter norsk lov være bundet av en tariffavtale. Derfor har ikke utenlandske selskaper hatt mulighet til å være med i disse anbudene tidligere, sier  til pressenytt.no.

Kan konkurre på større prosjekter

Holstad, som har lang fartstid innen norsk og internasjonal arbeidsrett, forteller at Brækhus Dege og det polske selskapet har arbeidet med denne avtalen i over et år. Han tror denne avtalen kan være en døråpner for andre aktører i markedet.

Administrerende direktør i BIS Multiserwis, Pawel Zielinski, sier seg meget fornøyd med at avtalen er i havn.

– Vi har jobbet lenge under norske forhold, betalt skatt og forholdt oss til alle regler fra Fellesforbundet. Det er derfor gledelig at vi nå også kan få glede av fordelene, sier Zielinski til pressenytt.no.

Viktig å organisere utenlandske arbeidere

Leder for Tariffavdelingen i Fellesforbundet, Reidar Lundemo, bekrefter at Fellesforbundet lenge har ønsket tariffavtaler med utenlandske selskaper med ansatte i Norge innfor de bransjer som forbundet organiserer.

– Vi er glad for denne avtalen. Det har vært et mål å få til tariffavtaler slik at det er mulig å organisere arbeidstakere i utenlandske selskap og få valgt tillitsvalgte, der dette ikke allerede finnes, sier Lundemo.