– Kultur er ingen unnskyldning for voldtekt

Holdninger hos menn må endres for at antall voldtekter skal gå ned, mener Shoaib Sultan, rådgiver i Antirasistisk Senter
Foto: Are Vogt Moum
– Jeg kjøper ikke argumentet om at kultur er en viktig faktor for å forklare voldtekt, sier Shoaib Sultan, som holdt innlegg på seminar om festrelatert voldtekt på Litteraturhuset i dag.
0Shares

– Det er ingen kulturer som godtar voldtekt, eller hvor klesdrakt eller løssluppenhet ses på som en fribillett for å kreve seksuell omgang. Dette er en misforståelse, eller også en veldig tvilsom unnskyldning for dårlige holdninger, sier Shoaib Sultan, som er rådgiver i Antirasistisk senter.

Etter bølgen av overfallsvoldtekter i Oslo i fjor ble det mye snakk om innvandreres kvinnesyn. Bakgrunnen var at alle de kjente gjerningsmennene hadde ikke-vestlig bakgrunn.

Det som ofte druknet i medienes brede dekning av overfallsvoldtekter, var at få av gjerningsmennene var kjent, og at overfallsvoldtekter kun utgjør toppen av isfjellet. 3,9 prosent av de anmeldte voldtekter i Oslo i 2010 gjaldt overfallsvoldtekter. Festrelaterte voldtekter utgjorde derimot 32,2 prosent av anmeldelsene, og var dermed den vanligste typen voldtekt. Det var slike voldtekter som var temaet for seminaret “Fra fest til forbrytelse” på Litteraturhuset i dag. Arrangører var Antirasistisk senter og Amnesty International i samarbeid med Oslo-politiet.

Disse guttene svarer at det er greit å ha en sex med en jente som sover.

Variert program
Seminaret tok for seg flere sider ved festrelaterte voldtekter, blant annet grensesetting, unge gutters holdninger, lovverket, politiets arbeid og offerets perspektiv. Politikere både fra kommunen og regjeringen var til stede.

– Jeg har hørt om gutter som har fortalt at de har benyttet sjansen og ligget med en jente som sov eller var så full at hun ikke kunne gjøre noe fra eller til. Når slike historier ikke fører til protester i vennegjengen, er det noe galt med holdningene, sa Shoaib Sultan i sitt innlegg.

Samtidig understreket han at han ikke har noe belegg for å si at denne typen holdninger er mer utbredt blant gutter med minoritetsbakgrunn. 

– Enkelte har dårlige holdninger
Bjørn Løvland fra Reform – ressursenter for menn fortalte at deres undersøkelser viser at cirka 10 prosent av unge gutter i Norge har dårlige holdninger til hva som kan regnes som seksuelle overtramp.

– Disse guttene svarer at det er greit å ha en sex med en jente som sover og som ikke har gitt sitt samtykke til samleie. Vi har gode erfaringer med å la ungdommer korrigere denne typen holdninger gjennom gruppesamtaler. Når flere ungdommer sitter sammen, møter de dårlige holdningene motstand, og kan dermed korrigeres. Unge gutter har ofte lav selvtillit og vil følge det som andre sier. Derfor er det viktig å få snakket om disse problemene, sa han i sitt innlegg.