Tvangsretur i strid med FN-anbefalinger

Sendes tilbake til farlig område: Maher Banijaber satt på Trandum mottak før uttransportering til en uviss fremtid i de okkuperte palestinske områdene. Hans familie skal angivelig ha blitt fysisk angrepet av jødiske bosettere, noe Utlendingsnemda argumenterer for ikke vil skje igjen.
Foto: Claudio Castello
I samarbeid med israelske myndigheter, tvangsreturnerer norske myndigheter palestinske flyktninger, i strid med anbefalinger fra FN.
0Shares

I går pågrep Politiets Utlendingsenhet (PU) Maher Banijaber, en palestinsk flyktning fra Vestbredden. Han satt på Trandum før han tidlig i dag ble transportert ut med fly via Amsterdam til Amman i Jordan.

Ifølge Utlendingsnemnda (UNE) har Maher Banijaber ikke tilstrekkelig bevist sin identitet ovenfor norske myndigheter. Likevel planlegger de å gjennomføre en tvangsretur, selv når et gyldig pass ikke er fremskaffet. Dette tyder på at norske myndigheter har gjort en spesialavtale med jordanske og israelske myndigheter.

– Utlendingnemda argumenterer for at det ikke er sikkert at israelske bosettere angriper Maher og hans familie igjen. Da det ikke eksisterer noen mekanismer for å følge opp tvangsreturnerte asylsøkere, hvordan kan norske myndigheter da komme med slike påstander? For i juli i år, skjedde det nemlig: Maher sin familie ble angrepet av bosettere igjen, og hans fetter fikk det ene øyet stukket ut. Dette har resultert i at UNE har åpnet saken hans på nytt, dessverre uten at det påvirker utvisningsvedtaket til Maher, skriver palestinerleiren.no i en fersk pressemelding.

Farlig område

Ifølge Palestinerleiren har norske myndigheter inngått en avtale med de palestinske selvstyremyndighetene om å tvangsreturnere palestinere, selv om området er svært farlig.

– Vi forstår nå at norske myndigheter samarbeider med alle andre myndigheter i forbindelse med tvangsreturen av Maher, for å gjøre det så stille og enkelt som mulig, men vi lurer også på om Norge samarbeider med nybyggerne slik at de ikke angriper Maher igjen?, står det videre i pressemeldingen.