Fire storbyer kan miste fødehjelp for minoritetskvinner fra nyttår

Doulaen bistår i tillegg til jordmor og en eventuell partner eller tolk.
Foto: Natasza Bogacz
Tilbud om flerkulturell støtte, en såkalt doula, til fødende kvinner kan bli nedlagt i Oslo, Lørenskog, Trondheim og Drammen fra nyttår.

Staten har gitt prosjektstøtte til hjelpetilbudet, der det ifølge NRK nå finnes doulaer på 16 språk i Norge, og 140 fødende kvinner siden mars 2018 har fått hjelp før, under og etter fødselen av en flerkulturell doula.

Doulaen bistår i tillegg til jordmor og en eventuell partner eller tolk, og med erfaring fra å selv å ha født i Norge vil hun kunne forklare minoritetskvinner hvordan det norske helsevesenet fungerer.

Helseminister Bent Høie (H) oppfatter at de sykehusene som har ordningen, har nytte av den og sier han syns det er en fin ordning, men nå må sykehusene og kommunene ta over regningen.

– De har fått penger fra staten for å prøve dette ut. Hvis de er fornøyd er det jo deres ansvar å ta dette videre, sier han.

Tuva Moflag (Ap) i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget vil derimot gjøre ordningen permanent.

– Minoritetskvinner har høyere risiko for alvorlige komplikasjoner under fødselen. De har høyere risiko for dødfødsel. De får mindre smertelindring. Sånn kan vi ikke ha det. Dette er ikke et prosjekt, sier hun.

Det er hjelpetilbudet i Oslo, Lørenskog, Trondheim og Drammen som mister statlig finansiering fra 2021. Stavanger, Bergen og Kristiansand er finansiert ut 2021.