Knuser Dagbladets reportasje om knuste kneskåler

Plukker fra hverandre andre journalisters arbeid: Helge Øgrim, redaktør i Journalisten
Foto: Wikimedia Commons/Henry Hui
Journalisten-redaktør Helge Ørgrim har researchet Dagbladets historie om Isabell som fikk kneskålen sin knust av somaliere på Tøyen. Er historien sann?
0Shares
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

– Da jeg kontaktet Grønland politikammer for å høre hvordan de oppfattet framstillingen, svarte kammerets etterforsker Inge Sundeng etter å ha snakket med kolleger at han ikke regnet beretningen om at somaliere hadde knust Isabells kneskål som sann, skriver redaktøren i sin kommentar på journalisten.no

Dagbladet har ikke ønsket å kommentere sin egen research før de hadde lest Journalistens drøfting. Avisa tok kontakt med gatepatruljen etter Ørgrims henvendelse, og deretter kontaktet den ene av de to politifolkene Journalisten. Politimannen Jan Erik Bresil sier Dagbladet har framstilt samtalen med Isabell riktig, slik han husker den.

Vandrehistorie
Redaktøren viser til at ”knuste kneskåler”, som vi kjenner til først og fremst via historiene om gangstervirksomheten, har blitt en vandrehistorie i krimsaker

Jeg har hørt sånne fortellinger i mange tiår, men knapt registrert en eneste domfellelse.

– Jeg har hørt sånne fortellinger i mange tiår, men knapt registrert en eneste domfellelse. Det kan selvsagt skyldes at offeret ikke anmelder i oppgjør mellom kriminelle. Men denne straffe- og utpressingsmetoden, som det gjerne fortelles er gjennomført med jernrør, gir voldsomme skader, operasjoner og rekonvalesens. Den etterlater spor, men disse sjekkes sjelden opp.

Ørgrim konkluderer med at Rønnaug Jarlsbo som skrev reportasjen må ha trodd på Isabells beretning. Uten å sjekke nærmere. Hun valgte den inngangen som er mest oppsiktsvekkende.