Integrerte seg selv

En symaskin var alt som skulle til for å få en 49 år gammel alenemor med pakistansk opprinnelse til å bli integrert i det norske arbeidsmarkedet. Nå driver 49-åringen egen systue i Drammen (NB! Kvinnen avbildet i illustrasjonsbildet har ikke noe med saken å gjøre).
Foto: Illustrasjonsfoto: Dana Smillie
For å bli kjent med andre kvinner meldte den pakistanskfødte alenemoren seg på sy-kvelder. Sykveldene skulle vise seg å føre til både nettverk og egen bedrift.
0Shares
Grazyna Skarpås
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

– For meg har det vært utrolig vanskelig, og mye hard jobb. Men det er en god følelse å se at det gikk, sier den 49 år gamle Amtul Quddus Qudsia til dt.no. I dag driver hun den suksessrike systua Øst møter Vest  i Drammen.

Da hun kom til Norge i 2003 trengte hun arbeid for å forsørge de fire barna sine.

– Når du ikke kan språket og heller ikke har noe nettverk, er det nesten umulig å få jobb, sier Amtul til dt.no.

Mens hun gikk på norskkurs meldte hun seg på sykvelder, hvor hun traff landskvinnen Naghma. Kvinnene savnet et sted å kunne kjøpe stoff til klær i den nye hjembyen sin, noe de bestemte seg for å gjøre noe med. I 2005 fant de lokalene til et nedlagt gatekjøkken og startet opp systue.

Tung start

– Jeg kommer aldri til å glemme det. Den gangen satt vi og ventet på kunder hele dagen, for kanskje å tjene en hundrelapp, mimres Naghma om den tiden.

Men etter at kvinnene fikk nye lokaler i Jernbaneveien gikk butikken bedre. Nå er hverdagen i systua travel.

– Nå har vi nesten ikke tid til å sitte stille. I morgen er det på nytt kursstart for å lære drammenskvinner å sy, sier Amtul til dt.no.