Norsk Folkehjelp rydder miner i Latin- Amerika

Landegrensene mellom Chile og Peru er uklare. Mens domstolen i Haag jobber med å fastsette grensene skal Norsk Folkehjelp inn i området for å rydde miner.
Grazyna Skarpås
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

Grensen mellom de to landene er omtvistet og skal fastsettes av domstolen i Haag. I mellomtiden er grensestriden uløst. Derfor bestemte Chile og Peru seg i april for å be en tredjepart rydde minene i området. Chile vil dekke kostnadene for operasjonen. Myndighetene i begge land har vurdert flere kandidater og ble enige om å invitere Norsk Folkehjelp til å utføre jobben.

Det skriver Norsk Folkehjelp i en  pressemelding på sine hjemmesider. 

Praktisk løsning

Vi er glad og stolte for å bli spurt om å hjelpe.

 – Vi er glad og stolte for å bli spurt om å hjelpe i denne situasjonen hvor vår innsats kan bidra til en praktisk løsning som vil redde liv og omgå et diplomatisk problem som hindrer minerydding, sier Steinar Essén, leder for Norsk Folkehjelps mineavdeling 

I ferbruar kom det kraftige jordras og regnskyll som flyttet landeminer fra den chilenske grensen mot Peru til til et område nær hovedveien mellom de to landene. Både Chile og Peru understreker at det haster å gjøre området trygt. Senest sist fredag ble en peruansk taxisjåfør drept i en landmineulykke i området.

Oppdraget vil trolig være kort og avgrenset, melder organisasjonen.