Norge vil hjelpe forfulgte kristne

Internasjonalt er det knyttet stor bekymring til hvordan Egypts kristne minoritet blir behandlet etter revolusjonen. Nå vil også det offisielle Norge hjelpe kristne egyptere, og kristne minoriteter andre steder i verden.
Foto: Talk News Radio Service
Utenriksminister Jonas Gahr Støre har satt i gang flere tiltak for at Norge skal hjelpe verdens forfulgte kristne.
0Shares

Sist uke begynte toppdiplomaten Harald Neple i stillingen som Utenriksdepartementets spesialrådgiver for religiøse minoriteter. Samtidig skal også ambassadene jevnlig rapportere om brudd på trosfrihet, og ansatte i UD får egen veileder om trosfrihet, skriver Vårt Land.

Til avisa forteller utenriksminister Gahr Støre om en rekke tiltak som UD vil sette i gang.

– Norge vil ta opp minoriteters stilling i internasjonale fora, og med økt kompetanse på tros- og livssyn vil Norge også være mer aktiv i FNs evaluering av situasjonen land for land. UD skal også lage et eget veiledningshefte om religionsfrihet, slik at den enkelte embetsmann og -kvinne kan føle seg trygge når man tar opp spørsmål som ofte er følsomme, sier Gahr Støre til avisen.

Tar opp saken i Egypt-reise

Gahr Støre reiser i dag til Egypt, der han blant annet vil snakke om situasjonen for koptiske kristne med Egypts nye politiske ledelse.

– Jeg vil gi uttrykk for at vi har sett eksempler på stigmatisering, diskriminering og til og med vold mot religiøse minoriteter. Dette følger det internasjonale samfunnet nøye, og vil definere hvordan vi forstår det nye Egypt. Jeg har ikke inntrykk av at den politiske ledelsen i Egypt har vanskeligheter med å forstå budskapet, men de trenger å høre det, sier Gahr Støre til vl.no.