Somalisk kvinne får Nansenprisen

Mama Hawa ble overrasket da hun hørte at hun hatt fått Nansenprisen.
Foto: UNHCR
Hawa Aden Mohamed fra Somalia er kåret til vinner av årets Nansen-pris for sitt arbeid for somaliske kvinner på flukt.

Ns høykommissær for flyktninger (UNHCR) kunngjorde tirsdag at Nansenprisen 2012 går til Hawa Aden Mohamed, bedre kjent som «Mama Hawa». Hun får prisen for sitt utrettelige arbeid for kvinner på flukt i Somalia, et land rammet av flere tiår med væpnet konflikt.

– Vi vet at krig ofte rammer kvinner hardest, men kvinner er ikke bare ofre for krig, de må også være en del av løsningen. I likhet med fjorårets Nobel-pris er årets Nansenpristildeling en sterk anerkjennelse av kvinners betydningsfulle rolle i freds- og gjenoppbyggingsarbeid, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Elisabeth Rasmusson.  Flyktninghjelpen er sammen med UNHCR vertskap for prisutdelingen i Genève 1. oktober.

Mama Hawa måtte selv flykte fra havnebyen Kismayo.

– Ikke en gang brillene mine fikk jeg med meg. De ble liggende igjen. Jeg måtte forlate alt.

– Ikke en gang brillene mine fikk jeg med meg. De ble liggende igjen. Jeg måtte forlate alt, forteller hun.

–  Når du selv har vært en flyktning,  forstår du ordet. Jeg blir veldig trist når jeg ser de som er blitt fordrevet fra hjemmene sine. Vi sier alltid at det er håp, at man ikke skal gi opp håpet som er vår lys i livet. Vi sier det, men i virkeligheten er det svært vanskelig. Spesielt for kvinner og barn, sier hun til Bistandsaktuelt.

Nansenprisen ble opprettet i 1954 for å holde liv i ånden etter Fridtjof Nansen, den første høykommissæren for flyktninger. Den deles ut årlig til individer eller organisasjoner som har gjort en spesiell innsats for flyktninger og fordrevne. Prisen består av en medalje og 100.000 dollar, og er støttet av norske og sveitsiske myndigheter.