VM i T20-cricket er i gang!

Cricket er en stor idrett i Sør-Asia. Her ser vi en pakistansk fan som ber for sitt land
Foto: Afzal Rahim
I går braket det løs med cricket-VM i kategorien Twenty20 i Sri Lanka. Tolv nasjoner skal i løpet av tjue dager avgjøre hvem som er kongen av T20-cricket.

Åpningskampen i går gikk mellom vertsnasjonen Sri Lanka og Zimbabwe, der Sri Lanka vant overlegent. I dag møter Australia Irland 19:30 lokal tid. Dette er det fjerde mesterskapet i denne spillkategorien, som består av tjue overs (runder, red.anm, se ordforklaringer nederst). England er regjerende mester, mens Pakistan og India har vunnet mesterskapet tidligere.  

Favoritter
Cricket opplever økende interesse også i Norge, og det eksisterer over femti organiserte cricketklubber her i landet. I tillegg til et guttelag har Norge nå fått sitt første cricket-lag for jenter.

Se innslag på Utrop TV om cricket-jentene her!

Mesterskapet i Sri Lanka omfatter VM både for menn og kvinner, og kampene går samtidig på ulike baner.  

England er på topp på  Det internasjonale cricketforbundets ranking (ICC-rankingen) over beste T20-lag, etterfulgt av Sør-Afrika, Sri Lanka og De vestindiske øyer. Deretter følger Pakistan, som er rangert bedre enn både India, som er verdensmester i kategorien ODI, og Australia, som holder flest VM-titler. Mandag 17. september vant Pakistan over India i en forrykende oppvarmingskamp. India, som hadde scoret en solid poengsum på 185 runs, måtte se seg slått av Pakistan som nådde poengsummen i siste over med fem gjenstående wickets. Cricket-frelste i både Pakistan og India gleder seg til å se erkerivalene brake sammen igjen senere i mesterskapet.   

–Mye avhenger av enkeltspillere
Rifat Bashir (52) er en veteran i norsk cricket og har vært med på å introdusere sporten i Norge. I dag

Tolv land kjemper om å bli verdens beste i cricket T20. VM varer fra 18. september til 7. oktober.
Foto : Offisiell logo
er han spillende trener for Søndre Nordstrand i Oslo. Han forteller at VM i Sri Lanka er veldig åpen med tanke på favoritter.

– I oppvarmingskampene så vi at de dårligere rangerte nasjonene slo de bedre. I tillegg er T20-cricket en genre som hviler mer på enkeltspilleres prestasjoner enn lagspill. Det er derfor vanskelig å tippe på sikre favoritter.

Norsk TV må på cricketbanen
Alle som følger med på cricket i Norge, er enige i at norsk TV bør vise mer cricket. Det vil bidra til økt interesse for idretten.   

– Er mesterskapet på Sri Lanka bra for norsk cricket?

– Ja, absolutt. Da Pakistan vant mesterskapet i cricket-genren ODI i 1992, var det kun tre lag i Norge, men etter det merket vi stor interesse for cricket blant norsk ungdom. I dag har vi godt over femti cricketklubber i Norge. I tillegg er det viktig at barn, både jenter og gutter, får prøve cricket i gymtimene på skolen på lik linje med andre idretter. Dette er tross alt verdens største idrett etter fotball. Like viktig er det at norsk TV promoterer cricket. Det vil være med på å løfte idretten og motivere barn og ungdom til å delta.   

Cricketveteranen legger til at T20-genren er mer tilpasset publikum og er mer intens enn klassisk cricket.

– Tidligere var det snakk om stil, presisjon og tålmodighet, nå gjelder det bare å klinke ballen så fort du får muligheten. Det fører til at talentutviklingen blir mer fokusert på harde slag og ikke generell ballbehandling.  

Veldig glad i cricket
Fozia Ahmad er lagleder og initiativtaker til Norges første jentelag i cricket, Falken Girls. Hun er opptatt av at cricket blir mer synliggjort i Norge.

– Familien vår er jo veldig glad i cricket så vi fikk hastet oss til å skaffe en dekoder i siste liten før VM starter. Om norsk TV hadde vist VM ville det nådd flere norske seere og gjort idretten mer kjent.

– Hvilket land heier du på? 

– He, he. Det blir jo fort sånn at en heier på det landet en kommer fra. Pakistanerne på Pakistan og inderne på India.

Ordforklaring

Over: Hver over (runde) består av 6 baller.

T20 (Tjue20): Dette er den korteste varianten av cricketkamper. Den går over 20 overs, det vil si 120 baller som skal kastes fra hver side.

ODI (One Day International) Endagskamper: Endagskamper har et begrenset antall overs, normalt 50 per omgang.

Wicket: tre pinner stukket ned i bakken og som står plassert loddrett bak slagmannen. Hvis ballkasteren treffer disse, er slagmannen ute.   

ICC (International Cricket Council): Cricketens svar på FIFA.

Kilde: Wikipedia.