- Kunstaktivist får Raftoprisen - 04.10.2024
- Gir 77,3 millioner kroner til sentrumssynagoge - 03.10.2024
- Folkemusiker klar for nytt Norgesbesøk - 01.10.2024
I artikkelen En ubegrenset ytringsfrihet, publisert i går i Aftenpostens nettutgave og på papir, tar Raja et oppgjør med egen oppvekst. Han beskriver også hvordan han selv har hatt tanker om å ty til voldelige reaksjoner mot dem som fornærmer profeten Muhammed, og hvordan muslimske foreldre overfører fiendtlige holdninger og til dels hat mot jøder, homofile og amerikanere til sine barn.
– Jeg har skrevet kronikken fordi mine barn skal vokse opp i Norge, og jeg ønsker ikke at de skal vokse opp med disse holdningene internt i innvandrermiljøet. Hvis ikke noen selv tar opp dette, får vi aldri den debatten vi trenger, sier Raja til aftenposten.no.
Internkritikk
Han påpeker også at det er en fordel om slik kritikk kommer fra en som selv er en del av miljøet.
– Slik kan vi selv kontre de holdningene vi har i vårt eget miljø, sier Raja.
Han er blitt kritisert for at han generaliserer for mye i sin kronikk, og flere profilerte norskpakistanske politikere har sagt at de ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene. Selv sier han at han ikke ønsker å rakke ned på vanlige muslimer.
– Når man likevel foretar en intellektuell og sosioøkonomisk reise, innebærer det muligheten til å skaffe seg et overordnet blikk og se det positive i det miljøet man kommer i. Men det innebærer også en selvransakelse i sitt eget miljø, på familien og imamer, og da ser man at det er endel galt. Det er en stor belastning, som de fleste ikke vil påta seg, sier Raja til aftenposten.no.