– Verre for homofile med minoritetsbakgrunn

LGBT-asylsøkere som mener seg forfulgt i hjemlandet får styrket rettsvern gjennom Justis- og beredskapsdepartementets nye retningslinjer.
Foto: Hilde Skjølberg
Nesten ingen homofile med minoritetsbakgrunn tør å stå frem med legningen sin, opplyser Skeiv Verden.
0Shares

Tirsdag skrev Aftenposten Aften om Jean Jacobsen og Erik Torset som ble trakassert og angrepet av en gjeng unge menn på Tøyen.

Susanne Demou Øvergaard, generalsekretær i Skeiv Verden, kjenner dette altfor godt igjen blant sine medlemmer. Hun forteller nemlig at det er enda større fare for å bli utsatt for vold og hets som åpen homofil hvis man også har minoritetsbakgrunn.

Grumsete holdninger

Organisasjonen kjenner flere eksempler på at deres medlemmer er blitt slått og trakassert på grunn av legningen.

– Her er det ingen hemmelighet at det finnes en grumsete holdning mot homofile i deler av innvandrermiljøene. Det å bryte med normen i patriarkalske og kollektivistiske miljøer, kan tidvis være farlig, sier hun til osloby.no.

Problematisk

Kollega i Skeiv Verden, Magne Richardsen, forteller at det også er et problem at homofile med innvandrerbakgrunn føler de hverken kan gå til politiet eller familien hvis de blir utsatt for vold.

– Mens etnisk norske homofile frykter vold og hets fra fremmede mennesker, er kanskje hovedfrykten til dem med minoritetsbakgrunn reaksjoner fra egen familie og sitt eget etniske miljø, sier Richardsen til osloby.no.

Vil slå hardere ned på hetsen

Leder i Gamle Oslo Høyre, Håvard B Øvregaard reagerer kraftig på historien om Jacobsen og Torset krever at homohets slås kraftigere ned på.

Han påpeker også at aksepten for ulik seksuell orientering er ikke like stor i alle miljøer.

– Fremdeles er det ganske uvanlig å være åpen homofil blant store deler av innvandrermiljøer. Da kan det bre seg negative holdninger, som kan få mer ekstreme utsalg her enn i andre miljøer, sier Øvregaard, som imidlertid óg vil presiserer at dette er et problem knyttet til enkeltindivider.