81 personer døde på norske asylmottak

Kristne konvertitter: Opplever hets på asylmottak
Foto: John Suler/Flickr
I perioden 2007 til september 2012 har det vært 81 dødsfall på norske asylmottak. Hvor mange av disse som har tatt selvmord er ikke registret. 
0Shares

Ifølge tall fra UDI har antallet beboere på norske mottak gått ned fra 20.000 i 2009 til 15.700 i 2011. I samme tidsrom har antall dødsfall ved mottakene gått opp. Selvmord, barneulykker og drap er blant dødsårsakene, ifølge UDI

Fredag i forrige uke tok 20 år gamle Newzad fra Irak sitt eget liv ute i skogen like ved Rognan Mottakssenter i Saltdal.

Newzad ble den 18 asylsøkeren som har mistet livet på norske mottak i år. – Han ba flere ganger om hjelp, men ble ofte overlatt til seg selv, sier Alex Armando, som kjente 20-åringen.

– Han ba flere ganger om hjelp, men ble ofte overlatt til seg selv

– Jeg kjenner mange som har fått endelig avslag og som blir sittende på asylmottak. Ventetida blir lang og tung, og det tar på psykisk, sier Armando til NRK.no.

Dødsfall på norske asylmottak 2007-2012 Antall
2012 (t.o.m. september) 18 personer
2011 20 personer
2010 10 personer
2009 20 personer
2008 9 personer
2007 4 personer
Tilsammen: 81 personer

Kilde: NRK

NOAS bekymret
Også norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er bekymret for den helsemessige oppfølging av asylsøkere som blir sittende på mottakene. 

– Det er opplagt at det er en belastning å vente så lenge. Mange av disse har rømt fra veldig vanskelige situasjoner. Noen av dem har traumatiske opplevelser. Det å bo tett oppå hverandre når du kommer fra helt forskjellige kulturer, i bygninger som definitivt ikke er bygd for dette formålet, kan fort skape spenninger. Det å ikke kunne jobbe eller utøve andre aktiviteter, blir en ekstra belastning for folk som sliter i utgangspunktet, sier generalsekretær Ann-Margrit Austenå i NOAS.

Politiet: Har seg selv å takke for lang ventetid
Når asylsøkerne får avslag må de vente ofte mange år før de blir transportert ut av landet. Ifølge politiet har asylsøkerne seg selv å takk dersom de må sitte i mottakene å vente.

 – Den frustrasjonen kan jeg forstå. Men samtidig er det vanskelig for oss å forstå at de ikke da samarbeider med oss og framlegger sin virkelige identitet, sier sjef for Utlendingsenheten ved Salten politidistrikt.