Sendt hjem etter spionasjesak

Om lag ti land kan drive med spionasje av asylsøkere i Norge, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST).
Foto: Politiets sikkerhetstjeneste
Utanriksdepartementet ba i dag Sudans ambassade om å sende hjem diplomaten som skal være innblandet i saken om flyktningspionasjen. 
0Shares

Tirsdag morgen ble en 38 år gammel sudansk mann i Trondheim pågrepet og siktet av Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) for å ha spionert på flyktninger i Trondheim og andre steder i Norge, skriver Nettavisen. Mannen kom til Norge i 2004, har permanent oppholdstillatelse og er i full jobb.

Utenriksdepartementet var tidligere i dag i møte med den sudanske chargé d'affaires i Oslo og har nå bedt den sudanske ambassaden om å sende diplomaten hjem, siden han har diplomatisk immunitet, og derfor heller ikke kan straffeforfølges.

Utga seg som flyktning

Blant sine landsmenn har han utgitt seg for å være flyktning, men PST tror han hele tiden har spionert på dem.

– Pågripelsen skjedde klokka 7. Mannen ble pågrepet i hjemmet sitt i Trondheim og blir fraktet til Oslo for varetektsfengsling, sier Terje Lunde i PST i Sør-Trøndelag til NRK.

Lunde sier pågripelsen skjedde etter et samarbeid mellom PST sentralt og PST i Sør-Trøndelag.

– Mannen er siktet for spionasje mot flyktninger i Norge, ikke bare i Trondheim, sier Lunde. Han vil ikke si noe om omfanget av spionasjen, eller gi nærmere opplysninger om den pågrepne.

Truer opposisjonelle

Opp gjennom årene har det forekommet ulike tilfeller av såkalt flyktningspionasje, altså fremmed etterretningsvirksomhet rettet mot utlendinger i Norge.

–  Så vidt vi vet, er dette den første pågripelsen for flyktningspionasje i Norge siden 1970-tallet, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NRK.

PST forklarer på sin nettside at siktemålet med denne typen virksomhet er å undergrave, nøytralisere eller eliminere politisk opposisjon gjennom å overvåke, kontrollere, og på ulike måter true opposisjonelle i eksil.