Irland med rekordutvandring

Utdanner seg til arbeidsledighet eller utvandring: Irlands unge har få fremtidige jobbmuligheter. Løsningen vil for mange bli å reise ut.
Foto: Flickr
Ikke siden midten av 80-tallet har emigrasjonen fra den grønne øya vært høyere.
0Shares

Tall fra Irish Central Statistics Office, irenes svar på Statistisk Sentralbyrå, viser at tallet på irer som søker lykken i utlandet eksplodert. Ifølge tallene utvandret over 87.000 irer i fjor, skriver The Telegraph.

Siden de nye målingene begynte i 1987 er dette de høyeste tallene som er registrert, tilsvarende nesten to prosent av den totale befolkningen. Målingene kan blant annet vise at 92 prosent (80.200) av emigrantene var under 45 år, mens 35.800 var mellom 15 og 25 år. 

Hardt rammet av finanskrisen

Professor Bronwen Walter, ekspert på irsk folkvandring, sier tallene på innbyggere som forlater Irland er langt større enn de foregående utvandringene på 50-tallet og slutten av 80-tallet. 

Irland ble rammet hardt av den økonomiske krisen som feide over verden i 2008. Landet mottok en redningspakke på 85 milliarder euro (628 milliarder kroner) i 2010. Arbeidsledigheten i landet er på 14,8 prosent, og særlig unge sliter med å finne fast jobb.

Kan bli en “matenasjon”

Utvandringen bekymrer også andre enn akademikerne. Sjef i det Dublin-baserte hegdefondet Toscafond, Savvas Savouris, gir uttrykk for at utvandringen kan bli så massivt at den irske økonomien kan bli rammet i mange år fremover.

– Irland risikerer å bli en “matenasjon”, altså et land som mater andre ands arbeidsmarkeder, fremfor et land som kan komme seg ut av finankrisen på egen hånd. Særlig andre engelsktalende land som USA, New Zealand og Australia vil profittere på utvandringen, sier han til businessinsider.com.