Sjokkert etter samehets-video

 
Foto: Ridvan Yumlu- www.palpics.info
– En form for rasisme vi ikke kan akseptere, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud.
0Shares

Aasrud (bildet), som gjennom sin post har ansvar for samepolitikken i Norge, reagerer med sjokk på videoen fra utestedet i Trondheim der en jente med samisk opprinnelse blir forsøkt tent på, skriver Dagbladet.

– Jeg ble sjokkert over at folk faktisk kan finne på å gjøre sånne ting. Det er veldig, veldig ille. Hvis dette i tillegg er begrunnet med samisk bakgrunn, så er det en rasisme vi ikke kan akseptere, sier Aasrud til avisen.

Forsøkt tent på

Karasjok-jenta Eli Anne Nystad (23) ble sist torsdag hånet og forsøkt påtent av en guttegjeng på utestedet Downtown i Trondheim sentrum. Hun sto og ventet på en venninne da trakasseringen skjedde.

Opptrinnet startet med at gjengen gjorde narr av dialekten hennes, og trakasseringen eskalerte da de forsto at hun var samisk.

– En av guttene, som står bak meg, forsøker flere ganger å tenne på pelskragen i jakka mi med en lighter. Alle gangene kveler han selv flammene, men jeg tenker med gru på hva som kunne ha skjedd dersom jakka hadde blitt antent på alvor, sier hun til Dagbladet.

Settes på dagsordenen

Nå krever justiskomiteen på Stortinget at politiet setter saken på toppen av sin prioriteringsliste, forteller NRK Morgennytt tirsdag morgen. 

Sametingsrådet har også vært i kontakt med Antirasistisk Senter og ønsker nå å se på mulighetene for mer samarbeid i bekjempelsen av den såkalte hverdagsrasismen som mange samer opplever.

– Rasisme forsvinner ikke av seg selv, og Sametingsrådet har tatt opp med Regjeringen at vi er bekymret for at det er såpass mange samer som opplever diskriminering og rasisme i Norge i dag. Vi har foreslått tiltak, særlig innenfor opplæring og informasjonsarbeid. Vi mener det er viktig at omverdenen får vite om hverdagsrasismen, og media spiller en viktig rolle, sier Sametingets visepresident Laila Susanne Vars til NRK.