Islam Net gir tilbake statstøtte

Pakistanere som sender ut sine slektninger uti verden har dermed flere pengekilder.
Foto: Scanstockphoto
Fahad Qureshi skriver på nettsidene til Islam Net at de vil gi tilbake pengestøtten de fikk fra staten til å motarbeide tvangsekteskap.

For at staten skulle gi 100.000 til en temadag mot tvangsekteskap i regi av Islam Net, måtte de gå med på at kjønn ikke skulle bestemme hvor i salen tilhørerne kunne sitte.

Søndag omtalte NRK saken, og reaksjonene lot ikke vente på seg. Mens norske politikere fra Ap og Frp mente Islam Net er for ytterliggående til å motta statsstøtte, hevdet flere av organisasjonens medlemmer at de hadde solgt sine religiøse prinsipper for penger.

– Hvorfor skal staten finansiere dette, og hvorfor skal staten bestemme våre regler?, var en av de kritiske reaksjonene fra en av nettdebattantene.

Forhørte seg ikke med en lærd

Styret i Islam Net forsøkte å forsvare seg med at statens regler må gjelde på arrangementer staten sponser. Senere, og på bakgrunn av kritikken sendte de spørsmålet til minst seks lærde. Til slutt tok Quereshi selvkritikk for at de ikke forhørte seg med en såkalt lærd før de godtok kravet fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

– Om vi skulle basert oss på kun logiske argumenter, så mener jeg at vi hadde gode grunner for å tro at det ikke ville være problematisk å akseptere pengene fra IMDi. Islam er dog ikke basert på vår logikk, men på Koranen og Profetens sunnah, skriver Qureshi på bloggen sin.

– Riktig å returnere midlene

Morten Tjessem i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) bekrefter overfor NRK at Islam Net har varslet å levere tilskuddet på 100.000 kroner tilbake.

– Vi mener det er en riktig avgjørelse i den forstand at det har stor betydning for budskapets gjennomslagskraft at organisasjonens ledelse fulgt og helt står inn for saken, sier han.