En kopp kaffe og en skvett samisk kultur

Kan kanskje prydes med samiske motiver? Alta Sameforening mener små "snutter" om samisk kultur på Tines melkekartonger vil kunne komme fordommer om samer til livs.
Foto: flickr.com
Alta Sameforening har bedt Tine om å lage melkekartonger med små historier om samisk kultur.
0Shares

I et leserinnlegg i Altaposten skriver lederen av Alta Sameforening Silje Karine Moutka at Tine burde prioritere å legge til rette for at det kommer små historier om samisk kultur på melkekartongen:

– Áltta Sámiid Searvi ber derfor om at TINE prioriterer å legge til rette for at det på melkepakkene settes små historiske «snutter». Disse kan kanskje være med på å bidra til større forståelse i den norske befolkningen for den samiske kulturen, skriver Moutka i leserinnlegget.

Alta Sameforening mener at fordommer og rasisme kommer blant annet av mangel på kunnskap om samisk kultur og historie. Og ettersom mange har et forhold til melkekartongen rundt frokostbordet, kan forslaget være et godt tiltak for at folk skal kunne få litt mer kunnskap om en av Norges urbefolkninger, samtidig som de inntar dagens første måltid.

Godt forslag

Kommunikasjonsrådgiver i Tine, Rakel Korsvold, er takknemlig for forslaget, men kan ikke love et svar med det første.

– Vi får mange forbrukerhenvendelser om hva som bør være på melkekartongen, noe vi setter veldig pris på, og vi kan bekrefte at vi har mottatt henvendelsen. Nå er vi inne i et langvarig program hvor vi benytter kartongene til å presentere gårder og melkeproduksjoner fra hele landet.

– Innspillet om å bruke kartongen til å bidra til større forståelse for den samiske kulturen er et godt forslag som vi vil ta med videre og vurdere sammen med andre forespørsler når vi skal gjøre endringer, uttaler hun til Altaposten.